Met een doorgedreven digitalisering en monitoring van het online gedrag houdt de Indiase overheid haar bevolking streng in de gaten, met schendingen van de privacy tot gevolg.
Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.
De kans bestaat dat de groenten en het fruit in onze supermarkten, geplukt en verpakt zijn door een arbeidsmigrant in het zuiden van Spanje. Met tienduizenden werken ze daar, in bloedhete plastic kassen – vaak onderbetaald en zonder verblijfsvergunning – in de groentetuin van Europa. “Goedkope groenten, ja. Maar tegen welke prijs?”
Een grootschalig experiment met een vierdaagse werkweek in het Verenigd Koninkrijk blijkt een enorm succes. Een grote meerderheid van werkgevers en werknemers zal de regeling behouden. Het welzijn van de werknemers ging er namelijk sterk op vooruit, met behoud van de productiviteit.
Cuba gaat gebukt onder de ergste sociaaleconomische crisis sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Een recordaantal Cubanen vlucht naar de VS, dat met een strikt handelsembargo bijdraagt tot de moeilijkheden.
Twee maanden nadat de taliban vrouwen hebben verboden om bij hulporganisaties te werken, is de impact voelbaar, zegt Save the Children. In de koudste winter in een decennium dreigen miljoenen vrouwen en kinderen levensreddende hulp te missen.
Covid-19 heeft in India ook positieve veranderingen teweeggebracht: coworking geraakte er tijdens de pandemie stevig ingeburgerd, en daar profiteren jongeren nu volop van.
Religie is lang niet de belangrijkste drijfveer om zich aan te sluiten bij militante extremistische groeperingen in Afrika ten zuiden van de Sahara. De zoektocht naar werk is een grotere motivator, blijkt uit een bevraging van leden van zulke groepen door de VN.
Verlaten mijnschachten hebben een enorm potentieel om energie op te slaan, zeggen onderzoekers. Een nieuwe techniek met zand maakt er in essentie batterijen van.