Nieuwsagentschap

SDG 17: Samenwerking

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

ZAMBIA

Extreme droogte heeft de helft van de landbouwopbrengst in Zambia vernietigd. Oxfam luidt de alarmbel: zes miljoen mensen staan op de rand van een humanitaire crisis.

WETENSCHAP

Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.

GAZA

In Gaza sterven jonge kinderen nu niet meer enkel door het geweld, maar ook door de gevolgen van de aanhoudende oorlog. Afgelopen dagen zijn minstens tien kinderen overleden aan uitdroging en ondervoeding. “De dodentol zal snel toenemen”, waarschuwt Unicef. 

DIGITALISERING

Digitale technologieën kunnen veel Afrikaanse samenlevingen helpen. Ze kunnen de gezondheidszorg verbeteren, de toegang tot onderwijs bevorderen en financiële inclusie versterken. Maar er zijn nog veel obstakels, schrijft digitaliseringsexperte Stephanie Arnold.

ECOWAS

De lidstaten van Ecowas hebben dit weekend besloten om een groot deel van de sancties tegen Niger, Guinee en Mali op te heffen. Het West-Afrikaanse regionale samenwerkingsverband wil de banden met de drie militaire regimes opnieuw aanhalen na een periode van crisis.

 

DR CONGO

De spanningen in de Democratische Republiek Congo (DRC) lopen op en een escalatie dreigt in de grondstofrijke oostelijke regio van het Afrikaanse land. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over een nieuwe humanitaire crisis.

VOEDSELZEKERHEID

Nieuw onderzoek in Nature waarschuwt voor een toenemend tekort aan kalium in landbouwgrond. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.

MAZELEN

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.

VERKIEZINGEN

Op Valentijn hebben ruim 200 miljoen Indonesiërs een date met de stembus. Huidig president Joko Widodo zwaait na tien jaar af, maar blijft vermoedelijk een rol spelen achter de schermen. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor de toekomst van de democratie in het land.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo