Het VN-klimaatpanel heeft met het laatste rapport van maandag zijn werk gedaan, schrijft Robin Webster, expert bij de Britse ngo Climate Outreach. Het is nu aan de burger en de overheden om alle geledingen van de maatschappij mee te trekken om grote veranderingen mogelijk te maken.
Het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) is het eens geworden over een nieuwe tekst waarin actuele wetenschappelijke klimaatkennis wordt gebundeld en de vorige klimaatrapporten worden samengevat. Het syntheserapport doet een oproep aan wereldleiders om de wetenschap ter harte te nemen en zonder uitstel te handelen.
Luchtvervuiling, plasticvervuiling en stikstofvervuiling: het probleem van pollutie is alomtegenwoordig. Zelfs het heelal lijkt er niet aan te ontsnappen. Met de groeiende interesse in ruimtevaartindustrie, eist een groep wetenschappers regelgeving om de afvalberg in de ruimte te helpen voorkomen.
Het oorlogspuin dat zich torenhoog opstapelt in Oekraïne is niet verloren. Experts materiaalkunde zullen het beton recycleren en met die grondstoffen nieuw hoogwaardig beton fabriceren. Aan dat proces werkt ook een Belgische VUB-professor mee.
Tweehonderd presidenten, regeringsleiders en Nobelprijswinnaars roepen op in een open brief om “nooit meer toe te staan dat winstbejag en nationalisme voorrang krijgen op de behoeften van de mensheid”. Hun analyse over de wijze waarop de wereld reageerde op de covid-19-pandemie is vernietigend.
Beleidsmakers en milieuorganisaties wereldwijd zijn in de wolken over het bindend internationaal verdrag om de wereldzeeën en het leven erin beter te beschermen. Na bijna twintig jaar van moeilijke onderhandelingen werd zaterdag eindelijk een akkoord gesloten. “Wat op volle zee gebeurt, is niet langer 'uit het oog, uit het hart’”.
Bijna 70 procent van de voor Europa geplande batterijproductie loopt vertraging op of heeft zelfs kans om te worden geannuleerd. Dat leert een nieuwe analyse van Transport & Environment. Onder meer Amerikaanse subsidies vormen een grote bedreiging.
In Cambodja is oppositieleider Kem Sokha veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf wegens ‘verraad’. Hij werd ruim vijf jaar geleden in de gevangenis gegooid en later onder huisarrest geplaatst. Nu is er dus eindelijk een uitspraak in zijn proces. Waarnemers zien in dit verdict een nieuwe kunstgreep van het Cambodjaanse regime, in aanloop naar belangrijke parlementsverkiezingen deze zomer.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat groene subsidies landen doen “afglijden naar protectionisme”. Dat maakt het extra moeilijk voor arme landen om toegang te krijgen tot groene technologie en zo hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
De donorconferentie voor Jemen heeft een teleurstellende 1,2 miljard dollar opgeleverd, een kwart van wat er in realiteit nodig is. Twee derde van de Jemenieten overleeft enkel van humanitaire hulp.