Nieuwsagentschap

Transitie

MAROKKO

Marokko zet volop in op de ontwikkeling van groene waterstof - die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energie. Het land wil investeerders aantrekken met een opvallend aanbod: een miljoen hectare land.

ENERGIE

De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie groeide bereikte vorig jaar opnieuw een record, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Maar de groei neemt wel af, mede dankzij de razendsnelle opmars van wind- en zonne-energie en elektrische wagens.

ENERGIE

Nigeria probeert al meer dan twintig jaar een pijpleiding aan te leggen die gas door de Sahara-woestijn naar Algerije en uiteindelijk naar Europese kopers zou brengen. Die miljardeninvestering vormt een enorm risico, want het project is meermaals uitgesteld en onderweg tappen dieven illegaal gas af.

ENERGIE

Een nooit eerder geziene daling van het Europese gas- en steenkoolverbruik vorig jaar heeft de uitstoot van de energiesector met bijna een vijfde doen dalen. Wind en zon tekenen recordcijfers op.

TRANSITIE

In een poging om te vergroenen schakelt de scheepvaart steeds vaker over op schepen die varen op vloeibaar aardgas (lng). Dat is ook het geval voor Icon of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld, dat dit weekend haar eerste reis aanvatte vanuit Miami. Uitgebreid onderzoek toont nu echter aan dat zulke schepen veel meer schadelijk methaan lekken dan gedacht.

TECHNOLOGIE

Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich in een razend tempo, waardoor ook druk op de grote techbedrijven groeit om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. Want die is groot: AI vereist enorme hoeveelheden energie en water.

VERVUILING

Europese lidstaten en het parlement hebben een akkoord bereikt over uitstootnormen voor vrachtwagens op diesel. Die worden tegen 2040 zo streng dat er waarschijnlijk nauwelijks nog nieuwe dieseltrucks op de markt zullen komen.

INSECTEN

Vrouwelijke vlinders uit de familie van het bruine zandoogje vertonen minder vlekken op de vleugels wanneer ze geboren worden bij warmere temperaturen. Een onverwachte aanpassing aan de opwarming van de aarde, die hen minder kwetsbaar maakt in droge, dorre weides.

COP29

Azerbeidzjan, gastland van de volgende VN-klimaattop, heeft verschillende topmannen van olie- en gasbedrijven en enkele controversiële regeringsfiguren benoemd in het comité dat de top moet organiseren. Ook opvallend: er is geen enkele vrouw bij.

KLIMAAT

Acht inwoners van Bonaire hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun eigen overheid in Nederland. Bonaire is een bijzondere Nederlandse gemeente, maar de overheid in Den Haag doet niet genoeg om de Caribische Nederlanders te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis, zeggen ze.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo