Nieuwsagentschap

106

GEZONDHEID

Terwijl de oorlog de bevolking blijft teisteren, is nu ook een variant van het poliovirus is aangetroffen in stalen van rioolwater in Gaza. Michael Toole, professor Internationale Geneeskunde aan het Burnet Institute in Australië schetst het belang van die ontdekking.

LUCHTVAART

De luchtvervuiling is in sommige steden zo hoog dat ze ook vliegtuigmotoren doet verslijten, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral op momenten dat piloten wachten op toestemming om te landen is de inname van stof groot.

VROUWENRECHTEN

Extreme hitte in India treft vrouwen het hardst. Niet alleen omdat ze vatbaarder zijn voor ziekte of vanwege hun sociale status: ook omdat hogere temperaturen leiden tot meer gevallen van familiaal geweld. Maar dat laatste blijft grotendeels buiten de discussie over klimaatopwarming.

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

VISSERIJ

We eten wereldwijd meer vis dan ooit tevoren. En voor het eerst komt een groter deel daarvan uit aquacultuur dan uit de visserij in het wild.

ENERGIE

De wereldwijde investeringen in schone energie en infrastructuur zullen dit jaar afklokken op 2000 miljard dollar. Dat is ruim het dubbele van wat nog in fossiele projecten wordt geïnvesteerd, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

NETTO NUL

Te veel geloof hechten in vooruitgangstechnologie om CO2 te verwijderen of te reduceren, verlengt alleen maar het gebruik van fossiele brandstoffen, zegt een analyse van onderzoeksgroep Climate Action Tracker. “Het brengt de 1,5 graad Celsius-limiet in gevaar en dicht de kloof tussen de verhoopte en de reële klimaatneutraliteit niet.”

BANGLADESH

Cycloon Remal is aan land gekomen in India en Bangladash, met hevige wind en neerslag. Al minstens zestien mensen zijn omgekomen en 3,2 miljoen kinderen lopen gevaar, waarschuwen de VN.

VOEDSELPRODUCTIE

De voedselsystemen in de wereld bieden enorme kansen om de uitstoot te verminderen, besluit de Wereldbank in een lijvig rapport. Zelfs met bestaande technologieën kan de uitstoot van broeikasgassen met bijna een derde naar beneden - zonder hoge kosten.

PLASTICVERVUILING

De hoop op een nieuw wereldwijd verdrag dat de sterk groeiende productie van plastic aan banden legt, is vervlogen. Onderhandelaars gingen het onderwerp uit de weg tijdens een belangrijke VN-top in Ottawa vorige week.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo