Leden van de Japanse regeringspartij LDP hebben Shigeru Ishiba verkozen tot nieuwe partijleider, en daarmee ook tot nieuwe premier van Japan. De verkiezing vertelt vooral veel over de partij zelf - de gevolgen voor Japan en de regio zijn moeilijker in te schatten, schrijft Sebastian Maslow, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Tokio.
Op 6 oktober houdt Brazilië gemeenteraadsverkiezingen. In grootstad São Paulo is de kiesstrijd ongemeen fel, met kandidaten die elkaar fysiek aanvallen tijdens debatten. De populariteit van een geestesgenoot van oud-president Jair Bolsonaro toont dat diens uiterst rechtse gedachtegoed springlevend is.
De Braziliaanse president is op dezelfde uitdagingen gestuit als zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden - en dat is slecht nieuws voor de planeet, schrijft Marcio Astrini van ngo-netwerk Observatório do Clima.
Veel weten we niet over de economische plannen van presidentskandidaat Donald Trump. Ja, hij wil de belastingen drastisch verlagen en invoerheffingen fors optrekken. Al bij al belooft het weinig goeds voor de wereldeconomie, schrijft docent John Hawkins van de University of Canberra School op de website The Conversation.
De recente onthulling door het Witte Huis over Russische pogingen om ook deze Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, komt niet als een verrassing. Ze passen in een bekend stramien, schrijft Precious Chatterje-Doody, hoogleraar Internationale Studies aan The Open University.
Van het voormalige Oost-Duitsland en Hongarije tot Azerbeidzjan en Georgië: in veel voormalige Sovjetlanden groeien pro-Russische politieke krachten. Hoogleraar Internationale Veiligheid Stefan Wolff analyseert het fenomeen.
Sinds vrijdag is X in het grootste land van Latijns-Amerika geblokkeerd omdat eigenaar Elon Musk bevelen weigerde van opperrechter Alexandre de Moraes, die desinformatie en nepnieuws op het platform bestrijdt. Die beslissing is nu unaniem bekrachtigd door een panel mederechters.
Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.
De eilandstaat Trinidad en Tobago verwijdert de schepen van Columbus van zijn officiële wapenschild. De beslissing kadert in een breder plan om af te rekenen met het koloniale verleden.
Sinds de betwiste herverkiezing van de autoritaire Venezolaanse president Nicolás Maduro zijn in het land al meer dan 1.600 sympathisanten van de oppositie, journalisten en activisten gearresteerd.