In Darfoer vinden opnieuw wreedheden plaats die doen denken aan de massale gruweldaden in 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit. Wat dan met de internationale doctrine “verantwoordelijkheid om te beschermen”, vraagt adjunct-hoogleraar Genocidestudies Mike Brand zich af.
In volle energiecrisis lanceerde Frankrijk vorige winter een plan om burgers en bedrijven zuiniger te leren leven. Met succes: het Franse stroomverbruik daalde met 10 procent. Energie-experten Ariane Millot en Steve Pye distilleren drie belangrijke lessen uit het Franse experiment.
Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
De Europese Unie gebruikt heffingen op CO2-uitstoot om een gaspijplijn in Roemenië te financieren. Brussel beweert dat het project de uitstoot zal verminderen in vergelijking met steenkool, maar critici veroordelen de beslissing.
Op 13 september 1993, toen Yitzhak Rabin en Yasser Arafat elkaar de hand schudden op het gazon van het Witte Huis, leek het onmogelijke binnen handbereik: vrede tussen Israël en de Palestijnen. Vandaag, dertig jaar later, lijkt vrede verder weg dan ooit. Midden-Oostenexpert John Strawson doet uit de doeken hoe we op dit punt geraakt zijn.
Een nieuw rapport van het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) wijst op een drastische toename van de handel in methamfetamine in Afghanistan en de grensgebieden errond. In vijf jaar tijd is er twaalf keer meer van de synthetische drugs in beslag genomen.
De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied blijft een neerwaartse trend vertonen, zo blijkt uit gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door INPE, het nationale ruimteonderzoeksinstituut van Brazilië.
In Khartoem, de hoofdstad van Soedan, zijn zondagochtend minstens 40 burgers omgekomen na een luchtaanval met drones op een bekende marktplaats. Het is de eerste keer sinds de burgeroorlog uitbrak in april dat er zoveel burgers omkomen bij één incident.
De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Langs de ene kant wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Tegelijk vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
Welvarende landen slagen er niet in om economische groei in evenwicht te brengen met de internationale klimaatdoelstellingen. Spreken over “groene groei” is misleiden, stelt een nieuwe studie in The Lancet, omdat ze er niet in slagen om hun emissies voldoende terug te dringen.