Het vertrouwen in de Europese Unie staat op het hoogste peil sinds 2007, blijkt uit de jaarlijkse Eurobarometer. Europeanen willen een sterkere en meer onafhankelijke Unie, met name in het licht van de mondiale uitdagingen.
Voor kinderen in Oekraïne wordt deze winter wellicht de zwaarste sinds het uitbreken van de oorlog, bijna drie jaar geleden. Niet alleen wordt er veel koude voorspeld, maar veel huizen en gezondheidsinstellingen zijn zwaar beschadigd en stroomuitval dreigt.
Een tweede termijn van Donald Trump, die het goed lijkt te vinden met Vladimir Poetin, klinkt als slecht nieuws voor Oekraïne. Maar daar is Tatsiana Kulakevich, hoogleraar aan de Universiteit van Florida South, niet van overtuigd. “Zijn beleid kan Rusland zelfs de duimschroeven aandraaien.”
In de internationale klimaatgesprekken voeren mannen meestal het hoge woord, terwijl de gezondheidseffecten van de klimaatcrisis vooral vrouwen en meisjes treffen. Dat stellen onderzoekers bij aanvang van de VN-klimaattop (COP29) in Azerbeidzjan.
De recente stroompanne in Cuba toont de moeilijke economische situatie in het land. Het regime ziet zich geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen ooit, en heeft weinig opties, schrijft Joseph J. Gonzalez, hoogleraar Internationale Studies aan de Appalachian State University in de VS.
Een meerderheid van de Belgen wil meer politieke actie tegen de oorlog in Gaza, blijkt uit de jaarlijkse Barometer Internationale Solidariteit van 11.11.11 en Knack. De peiling toont ook grote bereidheid op het vlak van klimaat en blijvende steun voor vluchtelingen.
Vandaag gaan de Amerikanen naar de stembus in een nek-aan-nekrace om het Witte Huis. Trump kan als president uit het klimaatakkoord van Parijs stappen, stellen experts, maar dat ligt moeilijker voor het UNFCCC-klimaatverdrag uit 1992.
In de aanloop naar de komende klimaatconferentie volgende maand in Azerbeidzjan (COP29), hebben de Verenigde Naties een nieuw rapport uitgebracht waarin ze de alarmerende taal niet schuwen: “We spelen met vuur” en als we niet dringend schakelen is het “game over”.
Argentinië gaat door een diepe economische crisis, deels het gevolg van de radicale besparingsmaatregelen van de ultrarechtse president Javier Milei. Ruim tien maanden na zijn aantreden wachten de meeste Argentijnen nog op de beloofde beterschap.
Nauwelijks één op de zes landen heeft op tijd plannen ingediend bij de VN om zijn natuur te beschermen. Ruim 85 procent mist de deadline in aanloop naar een belangrijke top volgende week.