Nieuwsagentschap

Justitie en criminaliteit

MILIEU

Alle onderzochte haaien voor de kust van Brazilië bleken positief te testen op cocaïne. Onderzoekers waarschuwen voor de effecten van de drugs op het zeeleven.

KLIMAAT

Om te overleven in een warmer wordende wereld is het belangrijk om te begrijpen hoe ons lichaam op hitte reageert. Voor ons mentaal welzijn zijn ook meer maatregelen nodig om de hitte in onze huizen, kantoren en steden te temperen, schrijft Susana P. Gaytan, hoogleraar Fysiologie aan de Universiteit van Sevilla.

MILIEU

De rechtbank in Cambodja heeft gisteren (dinsdag) tien leden van milieuorganisatie Mother Nature schuldig verklaard aan ‘poging tot staatsgreep’ en ‘majesteitsschennis’. Ze kregen celstraffen van zes en acht jaar, en drie van hen moeten elk ook een boete van bijna 2500 euro  betalen.

MALEISIË

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

NEUSHOORN

De toediening van radioactieve isotopen in de hoorn van neushoorns biedt hoop voor de bescherming van de soort. De stoffen kunnen douanediensten snel alarmeren, denken wetenschappers in Zuid-Afrika.

MENSENRECHTEN

Julian Assange heeft twintig jaar de krantenkoppen beheerst. Matthew Ricketson, hoogleraar Communicatie aan de Deakin Universiteit, schat de impact van de zaak in voor de journalistiek en de democratie.

HONDURAS

Voormalig Hondurees president Juan Orlando Hernández is in de VS veroordeeld tot 45 jaar cel wegens zijn rol in de drugssmokkel. Hernández spande samen met enkele van de grootste drugshandelaren ter wereld om tonnen cocaïne via Honduras naar de Verenigde Staten te vervoeren.

HAÏTI

De situatie in Haïti is bijzonder alarmerend door geweld, een economische puinhoop en extreem weer, zegt Mario Lubetkin, assistent directeur-generaal bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Een acute voedselcrisis dreigt”.

ENERGIE

China, de grootste exporteur van afvalolie ter wereld, kan niet aan de stijgende vraag in Europa en de VS blijven voldoen. Dat is een probleem, want de luchtvaart zal de vraag nog doen verdrievoudigen.

MENSENRECHTEN

Honderden Tunesiërs zitten de facto levenslange gevangenisstraffen uit omdat ze ongedekte cheques hebben uitgeschreven, zegt Human Rights Watch (HRW). Volgens de Tunesische wetgeving is dat een vorm van fraude, maar vaak gaat het gewoon om mensen die hun schuld niet konden afbetalen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo