Extreem weer heeft in 2024 meer dan 240 miljoen studenten minstens tijdelijk zonder onderwijs gezet. Hittegolven, cyclonen en overstromingen troffen kinderen op alle continenten.
Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38 procent gedaald. “Een belangrijke prestatie”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.
Het Zweedse Uppsala is de Europese stad met de schoonste lucht. Luik volgt als eerste Belgische stad in de rangschikking op een verre 43ste plaats.
De mondiale vaccinatiedekking slaagt er niet in om zich te herstellen van de corona-pandemie, blijkt uit nieuwe VN-cijfers. Vergeleken met 2019 zijn 2,7 miljoen extra kinderen niet of onvoldoende gevaccineerd tegen vermijdbare ziekten als mazelen.
Polen, Litouwen, Letland en Estland kondigen aan dat ze zich willen terugtrekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. “Een schrijnende minachting voor menselijk lijden”, zegt Handicap International.
Angst voor een overstroming in de eigen regio is reëel voor meer dan één op de vier Vlamingen, blijkt uit een enquête door de ngo Join For Water in aanloop naar Wereldwaterdag (zaterdag). Vlamingen gaan ook steeds bewuster om met water.
Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Boston. Dat is vooral zorgwekkend voor mensen in dichtbevolkte, verarmde gebieden zoals vluchtelingenkampen, waar weggegooid plastic zich ophoopt en bacteriële infecties zich gemakkelijk verspreiden.
Oorlogen en aanvallen op burgers zullen de komende twee jaar naar schatting 6,7 miljoen mensen uit hun huizen verdrijven, volgens prognoses op basis van artificiële intelligentie. Tegelijk is er steeds minder geld om aan de groeiende humanitaire noden te voldoen.