De rijke diversiteit van het dieren- en plantenrijk staat onder druk maar krijgt nu hulp uit onverwachte hoek: artificiële intelligentie (AI) kan de ontdekking van nieuwe soorten helpen versnellen.
Een nieuw ontwikkeld poliovaccin is goedkoper en houdt bovendien veel minder risico’s in op infecties. Wetenschappers spreken over een echte doorbraak, die een poliovrije wereld een stap dichterbij brengt.
In de dichtbevolkte Egyptische havenstad Alexandrië zijn de afgelopen twintig jaar al minstens 280 gebouwen ingestort. “Een lot dat kuststeden over de hele wereld kan treffen”, zegt onderzoek.
Kunstmatige intelligentie (AI) is niet neutraal, maar weerspiegelt en versterkt bestaande ongelijkheden in de maatschappij, stelt onderzoek aan de VUB.
Generatieve AI heeft het potentieel om de relatie tussen de burger en de fiscus te versterken, schrijven Thomas Cantens van de World Customs Organization en Herve Tourpe van het IMF. Maar dan moet het wel op de juiste manier gebeuren.
Cholera is opnieuw sterk in opmars in Afrika. Vooral in het zuiden en oosten van het continent worden meer mensen besmet dan in de afgelopen tien jaar. De klimaatverandering en toegenomen conflicten in de regio doen besmettingen, die voor sommigen dodelijk kunnen zijn, terug stijgen.
Een klik op sociale media en voor je het weet scroll je weer eindeloos door negatief nieuws. Hoe kun je geïnformeerd blijven en tegelijk je mentale gezondheid bewaken? Lisa Harrison, hoogleraar Digitale Communicatie aan de Flinders University in Australië, legt het uit.
De antwoorden van zoekmachines verschillen naargelang de politieke voorkeur van de gebruiker. Dat heeft alles te maken met de woordkeuze van die gebruiker, blijkt uit Nederlands onderzoek.
Studenten zijn over het algemeen positief over ChatGPT, blijkt uit een enquête in ruim honderd landen. Maar ze zijn zich ook bewust van tekortkomingen en ethische problemen.