Nieuwsagentschap

72

VOGELSOORTEN

De mens heeft zo’n 1400 vogelsoorten uitgeroeid – of twee keer zoveel als tot nog toe werd aangenomen, stelt nieuw Brits onderzoek. Dat heeft grote gevolgen voor veel andere soorten.

LANDBOUW

Door arbeidstekorten en de dalende kost van technologie worden geavanceerde drones om oogsten en inkomens van landbouwers op te krikken steeds populairder in Azië. Maar experts waarschuwen ook voor verlies van banen en groeiende ongelijkheid.

VULKANEN

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is na de onderzeese vulkaanuitbarsting van afgelopen zaterdag nabij Tonga, een eilandengroep in de Stille Oceaan. Alle telefoon- en internetlijnen zijn uitgevallen. Dit laat zien hoe kwetsbaar de wereldwijde telecommunicatiesystemen zijn, zegt hoogleraar Dale Dominey-Howes, verbonden aan de universiteit van Sydney. 

DUURZAAMHEID

"Jongeren moeten nieuwe oplossingen bedenken voor oude problemen zoals klimaatverandering en sociale onrechtvaardigheid." Dat is de krachtige boodschap van de Zuid-Afrikaanse activist Kumi Naidoo. De voormalige directeur van Greenpeace zegt dat jonge mensen innovatief en visionair moeten zijn, "want de oplossingen van mijn generatie zijn mislukt."

KLIMAATVERANDERING

Fiji financiert als eerste opkomende economie ter wereld aanpassingen aan de klimaatverandering met een green bond. Dat meldt de Wereldbank in een persbericht. Fiji zit begin november ook de 23e Klimaatconferentie voor.

MILIEU

Drie miljard mensen zijn voor hun overleven afhankelijk van de oceanen en van visserij, maar tegen 2050 zal er meer plastic afval in de zee ronddobberen dan er vis zal zwemmen.

FIJI

Het noorden van Fiji krijgt snel en stabiel internet. Dat moet niet alleen meer banen opleveren, maar de eilanden ook verbonden houden in geval van cyclonen.

KLIMAATVERANDERING

Kleine eilandstaten dreigen niet alleen hun kusten te verliezen aan de stijgende zee. Ook hun drinkwatervoorraden komen in gevaar.

 

KLIMAAT

Als Australië en Nieuw-Zeeland niet bereid zijn hun klimaatdoelen aan te scherpen, zullen de kleine eilandstaten in de Pacific hen wellicht te vragen te vertrekken van het Pacific Islands Forum (PIF) dat vandaag begint in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea.

KLIMAAT

Op de eilandengroep Fiji in Oceanië staat het voortbestaan van 676 dorpen op het spel als gevolg van de klimaatverandering. Het dorp Vunidogoloa op Vanua Levu, een van de twee belangrijkste eilanden van Fiji, is al volledig verplaatst.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo