Nieuwsagentschap

ICT

TECHNOLOGIE

De milieu-impact van de snelle technologische ontwikkeling komt voor het grootste deel op rekening van ontwikkelingslanden, terwijl Industrielanden vooral profiteren. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport.

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

TECHNOLOGIE

AI kan mensen met boulimie en alcoholverslaving helpen om eet- of drinkbuien te voorspellen, blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Dat maakt een efficiëntere behandeling mogelijk.

DIGITALE WERELD

In onze digitale wereld wordt veel gestreamd, ook rampen en live events van mensen of dieren in nood. Ongepast en voyeuristisch? Niet per se, zegt een nieuwe Britse studie. De events begrijpen, gevaren leren inschatten en elkaar steunen, spelen een belangrijke rol.

MALEISIË

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

RUIMTEVAART

Als gebruikte satellieten terugkeren in de atmosfeer en verbranden, laten ze kleine deeltjes aluminiumoxide achter, die de ozonlaag aantasten. Nieuw onderzoek waarschuwt dat de lancering van duizenden satellieten als Starlink die concentraties zal doen exploderen.

INNOVATIE

Een nieuwe “bacteriebatterij”, die zichzelf oplaadt met natuurlijke processen in de bodem, kan cruciale landbouwsensoren van stroom voorzien. “Indien het kan opgeschaald worden kan dit revolutionair zijn”, aldus wetenschappers.

MICROBIOOM

Bacteriën worden steeds vaker ongevoelig voor medicijnen. Maar artificiële intelligentie blijkt een enorme troef in de zoektocht naar organismen die antibioticaresistentie te slim af zijn. Ze kunnen leiden naar nieuwe geneesmiddelen tegen gevaarlijke bacteriële infecties.

OCEANEN

Zeewieren blijken de absolute toppers als het aankomt op de opslag van CO2 in oceanen. Onderzoek in Nature stelt dat ze elk jaar 56 miljoen ton koolstof transporteren naar grote diepte in de oceaan.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo