Nieuwsagentschap

ICT

TECHNOLOGIE

Oude spionagefoto’s bevatten een schat aan informatie voor de klimaatwetenschap. De vrijgegeven beelden gaan terug tot de jaren 1960 en bestrijken zowat het hele aardoppervlak.

LGBTQ+-RECHTEN

Wie in Rusland zijn Engels oefent op de populaire taalapp Duolingo, leert onder meer het woordje “gay” aan. Het Russische middenveld steigert omwille van de “verspreiding van lgbtq+-propaganda”.

AI

Een beeld van een zwarte arts die een wit kind inent: het is nauwelijks te genereren met artificiële intelligentie. AI-bots nemen bestaande stereotypen gewoon over, stelt een experiment van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in The Lancet.

TECHNOLOGIE

Mensen die sceptisch staan tegenover de menselijke rol in de klimaatverandering, blijken hun mening bij te stellen na een gesprek met een AI-chatbot.

TECHNOLOGIE

Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich in een razend tempo, waardoor ook druk op de grote techbedrijven groeit om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. Want die is groot: AI vereist enorme hoeveelheden energie en water.

INSECTEN

Aan een Amerikaanse universiteit zijn twee insectachtige robots ontwikkeld: een kleine kever en een schaatsenrijdertje. Het zijn de kleinste, lichtste en snelste volledig functionele microrobots die ooit zijn gemaakt. Ze zouden op termijn kunnen worden ingezet voor kunstmatige bestuiving, milieubewaking of robotchirurgie.

POLITIEK

Het gebruik van onze persoonsgegevens en de beïnvloeding die daaruit kan voortvloeien, maakt mensen soms bijzonder onwennig. Maar datagebruik in kiescampagnes is momenteel niet per sé een bedreiging voor de democratie, stelt Brits onderzoek nu.

VS

De helft van de Amerikaanse steden zal tegen het einde van deze eeuw met leegloop kampen. Vijftienduizend steden zien hun bevolking met tot een kwart krimpen, en dat heeft grote gevolgen.

NOORDZEE

De Vlaamse overheid investeert een half miljoen euro in de uitbouw van een bibliotheek voor onderwatergeluiden. Artificiële intelligentie moet op basis daarvan natuurlijke en menselijke geluidsbronnen automatisch herkennen, en eventuele sabotage detecteren. 

CYBERVEILIGHEID

Sellafield, “de gevaarlijkste nucleaire site van Groot-Brittannië”, is gehackt door cybergroepen die gelinkt zijn aan Rusland en China. Dat heeft de Britse krant The Guardian onthuld. Het incident en de gevolgen ervan zijn jarenlang toegedekt en geminimaliseerd door het management.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo