Indonesië heeft de voorbije dagen meer dan tweehonderd Rohinqya-bootvluchtelingen gered. Sommigen waren al minstens een maand stuurloos op zee aan het ronddobberen.
Na de enorme overstromingen in Azië blijft het water op veel plaatsen staan, waarschuwt het Internationale Rode Kruis. Daarmee neemt niet alleen de de schade toe, maar ook het risico op dodelijke ziekten als malaria, dengue en cholera.
Olie- en gasproducenten kunnen de klimaatschade in ontwikkelingslanden makkelijk compenseren en nog steeds miljardenwinsten overhouden. Dat is een van de bevindingen van een rapport van Oxfam en de Loss and Damage Collaboration.
Een rapport over de manier waarop de wereld heeft gereageerd op de coronapandemie concludeert dat mensen in arme landen op grote schaal in de steek werden gelaten. Zo wordt de lage vaccinatiegraad in het Zuiden vaak voorgesteld als vaccintwijfel: “niet correct” zeggen de onderzoekers.
Keer op keer verhuizen omdat het eiland waar je woont zodanig overstroomt dat het niet meer bestaat. Het klinkt als een nachtmerrie, maar voor miljoenen Bengalezen is het bittere realiteit. Een nieuwe, hogere vorm van huisvesting kan de cirkel doorbreken.
In Bangladesh worden woongebieden aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommigen gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
Het noordoosten van Bangladesh wordt getroffen door de ergste overstromingen in decennia. Volgens het Rode Kruis zijn schatting 7,2 miljoen mensen getroffen, en de nood aan onderdak en noodhulp is groot.
Droogte, overstromingen en kusterosie vormen een enorm risico voor steden over de hele wereld. De kosten kunnen oplopen tot 194 miljard dollar per jaar tegen de helft van deze eeuw, stelt onderzoek in 96 steden.
De overstromingen in regio Sylhet in Bangladesh treffen zes miljoen mensen. “80 procent van de regio staat onder water”,zegt de Noorse Vluchtelingenraad die een oproep lanceert voor dringende hulp.