Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?
Dit najaar gingen zowel Vlaams minister-president Jan Jambon als Nederlands ontslagnemend premier Mark Rutte op bezoek naar Vietnam. Ook Amerikaans president Joe Biden maakte er zijn opwachting, en de Chinese leider Xi Jinping “zoekt toenadering tot Hanoi”. Gesprekken over economische samenwerking staan telkens hoog op de agenda.
Rivierdelta’s wereldwijd staan onder druk, en lang niet alleen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie van 49 grote riviermondingen over de hele wereld. In veel gevallen vormen bevolkingsgroei en slecht milieubeheer een nog grotere bedreiging.
Afghanistan is het slechtste land ter wereld om een vrouw te zijn, blijkt uit de laatste Women, Peace and Security (WPS) Index. Denemarken is dan weer het meest vrouwvriendelijke land.
De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus “op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector”.
Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.
Op 19 juli vieren Cambodja en China 65 jaar diplomatieke relaties. In 1958, vijf jaar na de onafhankelijkheid van zijn land, knoopte de toenmalige Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk gesprekken aan met Peking. Intussen investeren de Chinezen miljarden in Cambodja, zonder moeilijke vragen te stellen over mensenrechten of democratie.
Een beperkte hittegolf in vochtige gebieden kan veel meer schade aanrichten dan veel hogere temperaturen in een drogere regio. Klimatologen Alan Thomas Kennedy-Asser, Dann Mitchell en Eunice Lo leggen uit hoe dat komt.
Een vis die van kleur kan veranderen, een orchidee die eruitziet als een muppet en een boomkikker met een huid die veel weg heeft van mos: deze en nog 377 andere nieuwe soorten zijn door wetenschappers ontdekt in het stroomgebied van de Mekong in Zuidoost-Azie.
Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.