Nieuwsagentschap

SDG 9: Innovatie en infrastructuur

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

STEDEN

Om de temperatuur in de stad draaglijk te houden, moet ook naar het omliggende platteland gekeken worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Een groene gordel kan de temperatuur met een halve graad doen dalen.

ENERGIE

China breekt alle records met 339 gigawatt aan zonne- en windenergie in aanbouw. Dat is bijna twee keer zoveel als wat er in alle andere landen samen in aanbouw is.

TECHNOLOGIE

De milieu-impact van de snelle technologische ontwikkeling komt voor het grootste deel op rekening van ontwikkelingslanden, terwijl Industrielanden vooral profiteren. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport.

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

TECHNOLOGIE

AI kan mensen met boulimie en alcoholverslaving helpen om eet- of drinkbuien te voorspellen, blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Dat maakt een efficiëntere behandeling mogelijk.

TRANSPORT

De Duitse regering kondigt de bouw aan van een nationaal snellaadnetwerk voor vrachtwagens. Meer dan driehonderd laadzones langs de Duitse snelwegen moeten het transport helpen vergroenen.

ENERGIE

Sneller dan verwacht heeft Northvolt een accu ontwikkeld op basis van natrium, waarvoor geen ‘kritieke’ mineralen nodig zijn én die de Europese afhankelijkheid van China voor de technologie zou kunnen doorbreken.

MALEISIË

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo