De Nederlandse elektriciteitsproductie komt nu voor bijna de helft uit hernieuwbare energiebronnen. Terwijl zon en wind in de lift zitten, daalt de productie uit gas en steenkool.
Waterstof halen uit plastic afval: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn Amerikaanse wetenschappers daar in geslaagd. En dat is niet alles: het proces levert ook het kostbare grafeen op als bijproduct.
In volle energiecrisis lanceerde Frankrijk vorige winter een plan om burgers en bedrijven zuiniger te leren leven. Met succes: het Franse stroomverbruik daalde met 10 procent. Energie-experten Ariane Millot en Steve Pye distilleren drie belangrijke lessen uit het Franse experiment.
Ondanks de belofte om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen hebben Europese landen sinds 1995 maar liefst 66 procent meer geïnvesteerd in het wegennet dan in spoorverbindingen. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.
Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
De Europese Unie gebruikt heffingen op CO2-uitstoot om een gaspijplijn in Roemenië te financieren. Brussel beweert dat het project de uitstoot zal verminderen in vergelijking met steenkool, maar critici veroordelen de beslissing.
Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen.
De haastige uitbreiding van kobalt- en kopermijnen in de DR Congo leidt tot gedwongen uitzettingen en ernstige mensenrechtenschendingen zoals seksueel geweld, brandstichting en mishandeling. Dat blijkt uit onderzoek door Amnesty International in het zuiden van het land.