Een nieuw ontwikkeld poliovaccin is goedkoper en houdt bovendien veel minder risico’s in op infecties. Wetenschappers spreken over een echte doorbraak, die een poliovrije wereld een stap dichterbij brengt.
Vorig jaar heeft de vraag naar batterijen de historische mijlpaal van 1 terawattuur (TWh) gerond, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). China is de grote koploper, terwijl Europa voor een ‘make or break’-moment staat.
Kunstmatige intelligentie (AI) is niet neutraal, maar weerspiegelt en versterkt bestaande ongelijkheden in de maatschappij, stelt onderzoek aan de VUB.
Generatieve AI heeft het potentieel om de relatie tussen de burger en de fiscus te versterken, schrijven Thomas Cantens van de World Customs Organization en Herve Tourpe van het IMF. Maar dan moet het wel op de juiste manier gebeuren.
Cholera is opnieuw sterk in opmars in Afrika. Vooral in het zuiden en oosten van het continent worden meer mensen besmet dan in de afgelopen tien jaar. De klimaatverandering en toegenomen conflicten in de regio doen besmettingen, die voor sommigen dodelijk kunnen zijn, terug stijgen.
Zonneparken trekken meer vogels aan dan de omliggende akkers. Een boost voor het vogelleven, en dan vooral voor bedreigde soorten, blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië. Voorwaarde is wel dat de parken ecologisch worden beheerd.
Groengevels kunnen gebouwen tot wel een halve graad verkoelen. Bovendien bieden ze onderdak aan planten, vogels en insecten. “Een boost voor de biodiversiteit”, stellen Nederlandse onderzoekers.
In de grond onder heggen wordt bijna de helft meer CO2 opgeslagen dan in de velden errond, blijkt uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Een extra reden om ze aan te planten, zeggen onderzoekers, want ook voor de biodiversiteit zijn ze een zegen.
Het aantal tijgers in India is in de voorbije twintig jaar met ruim 30 procent toegenomen, ondanks een groeiende bevolking en toenemende druk op hun leefgebied. Daar kan Europa lessen uit trekken in zijn omgang met de wolf.
Zika heeft een opvallende manier om zich sneller te verspreiden: de ziekte verandert de huid in 'een magneet' voor muggen. Zo worden mensen sneller gestoken, en kan de ziekte weer worden overgedragen op andere slachtoffers.