Nieuwsagentschap

SDG 9: Innovatie en infrastructuur

WINDENERGIE

Europese landen hebben nu al voldoende ruimte op zee toegewezen aan windmolenparken om de klimaatdoelen tegen 2030 te halen. België vormt daarop de uitzondering, blijkt uit een analyse van het WWF.

INNOVATIE

De ceo’s van meer dan vijftig bedrijven roepen de nieuwe EU-Commissie op om vast te houden aan het klimaatdoel van uitstootloze auto’s tegen 2035. De doelstelling geeft de sector de zekerheid die broodnodig is om de transitie tot een goed einde te brengen, zeggen onder meer Volvo, Maersk en Uber.

LANDBOUW

Een team experten van de KU Leuven stelt voor de Vlaamse veestapel met een kwart te verminderen. Dat kan een win-win opleveren voor de gezondheid én het milieu.

GEZONDHEID

Niet alleen bacteriën - ook schimmels worden snel resistent tegen onze bestaande geneesmiddelen. In The Lancet roept een internationale groep van wetenschappers op tot dringende actie.

OCEANEN

In de Atlantische oceaan groeit een onzichtbare laag van fytoplankton, zeggen onderzoekers. Dat heeft gevolgen voor het hele voedselweb en voor de klimaatverandering.

GEZONDHEID

Een bestaand en betaalbaar antidepressivum blijkt ook effectief tegen hersenkanker - tenminste in het lab. Zwitserse onderzoekers willen nu snel de werking bewijzen.

ENERGIE

Het magma van oude, uitgedoofde vulkanen zit waarschijnlijk vol zeldzame aardmetalen, blijkt uit experimenten. Dat is goed nieuws voor de energietransitie.

INDONESIË

Het is perfect mogelijk om aan de wereldwijd groeiende vraag naar palmolie te voldoen zonder bossen te kappen, zeggen Nederlandse experten. En de milieu-impact van de bestaande productie kan flink naar beneden. “We moeten grote en kleine boeren helpen om de bestaande plantages duurzamer en efficiënter te gebruiken.”

WERK

De vraag naar werknemers met ‘groene’ vaardigheden zal tegen 2050 verdubbelen, voorspelt LinkedIn. Maar het aanbod aan de juiste geschoolde krachten groeit lang niet even snel.

SOCIAL MEDIA

Het problematische gebruik van sociale media bij Europese jongeren is in enkele jaren tijd sterk gegroeid, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze pleit voor dringende ingrepen en meer aandacht in het onderwijs.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo