Nieuwsagentschap

Werk

MODE

Het nieuwste rapport van Remake laat zien dat de mode-industrie anno 2024 nog heel vaak ondermaats scoort op zaken als traceerbaarheid van de producten of milieuvriendelijkheid. Overproductie blijft een hardnekkig probleem en moordende concurrentie een excuus om niet te investeren in correcte lonen of duurzaamheid.

GENDER

De wereldwijde genderkloof op de werkvloer is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen, stelt een nieuw rapport van de Wereldbank. Als ook verschillen rond geweld en kinderopvang worden meegerekend, genieten vrouwen nog amper twee derde van de rechten van mannen. Geen enkel land biedt echt gelijke kansen – zelfs de rijkste economieën niet.

INDIA

De bouw van de hoogste spoorbrug ter wereld is bijna afgerond. De Chenab-brug moet de onderontwikkelde, bergachtige regio Jammu en Kasjmir met de rest van India verbinden en economische voorspoed brengen, maar lokale bewoners maken zich ook zorgen. 

ENERGIE

Finland gaat als eerste een verlaten mijn omvormen tot 'zwaartekrachtbatterij'. Stroom wordt opgeslagen met gewichten, en de zwaartekracht doet de rest.

DWANGARBEID

Dwangarbeid in de visserij is een groeiend en wereldwijd probleem. Vooral mannen uit het Globale Zuiden worden verleid met een vast contract en een aantrekkelijk loon, maar eens ze aan het werk zijn blijken de omstandigheden een pak minder rooskleurig, en bovendien is er vaak geen weg terug.

ECONOMIE

De gezondheidskloof tussen mannen en vrouwen dichten, verhoogt de productiviteit van de  wereldeconomie met 1,7 procent, stelt een rapport van het Wereld Economisch Forum. Dat is goed voor een jaarlijkse bonus van duizend miljard dollar.

ONGELIJKHEID

De rijkdom van de vijf rijkste mannen ter wereld is sinds 2020 meer dan verdubbeld. Ondertussen werden wereldwijd bijna vijf miljard mensen armer. Dat is de voornaamste bevinding van het jaarlijkse ongelijkheidsrapport van Oxfam.

GELD

Wat motiveert mensen om hard te werken? Het meest voor de hand liggende antwoord: geld. Een mooi loonbriefje zou de reden zijn waarom we ons elke dag in het zweet werken. Nieuw onderzoek in Nature ontdekt echter dat dit vooral opgaat voor onze cultuur en veel minder in andere.

MIGRATIE

Jarenlang stond Canada bekend als een ideaal voorbeeld van gecontroleerde immigratie. Het land werd dan ook geroemd om zijn positieve houding ten aanzien van nieuwkomers. In 2023 veranderde dat. Gedragsonderzoeker Leah Hamilton legt uit hoe dat komt.

MOBILITEIT

Uit onderzoek naar de uitstoot van vliegverkeer blijkt dat bijna de helft van de grote bedrijven na de pandemie niet is teruggevallen op hetzelfde aantal zakenvluchten. Travel Smart stelt dat sommige bedrijven, niet alle, lessen uit de pandemie hebben getrokken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo