Nieuwsagentschap

Werk

ARBEID

Werknemers met een tijdelijk of onzeker contract hechten minder geloof aan de werking van de democratie in hun land. Dat uit zich in ontevredenheid en minder sociale betrokkenheid, zeggen onderzoekers van advies- en expertisebureau Eurofound.

TEXTIELINDUSTRIE

In Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden, stelt Business & Human Rights Resource Centre. Westerse merken zijn daarvoor volgens hen verantwoordelijk, van H&M en Zara tot de Belgische werkkledingproducent Sioen.

AFGHANISTAN

De tweede verjaardag van de overname van Afghanistan door de taliban nadert met rasse schreden. De manier waarop Afghaanse vrouwen sindsdien de meest fundamentele rechten worden ontzegd, kan alleen worden omschreven als genderapartheid, schrijft mensenrechtenexpert Vrinda Narain.

MODE

De Cambodjaanse textielindustrie teert op illegaal gekapt brandhout. Het best bewaarde regenwoud van het land komt daardoor in gevaar.

AFGHANISTAN

Nu de talibanregering in Afghanistan vrouwen uitsluit van de meeste banen, wenden sommigen zich tot verpleegkunde en verloskunde om te kunnen blijven werken.

TOERISME

Een samenwerking tussen de Verenigde Naties en Marokko wil het toerisme in het land, dat na covid-19 nog steeds niet helemaal hersteld is, nieuw leven inblazen. Frisse ideeën en creatieve oplossingen moeten leiden tot een duurzaam model dat zowel het milieu als de lokale ontwikkeling voor ogen heeft.

INDIA

India is China dit jaar voorbijgestoken als dichtstbevolkte land ter wereld. Om de vruchten van die bevolkingsgroei te plukken, moet de Indiase regering niet alleen investeren in productie maar ook in haar mensen, schrijft onderzoekster Taira Bhargava.  

TEXTIELINDUSTRIE

Volgens Fashion Revolution zwijgt 99 procent van de merken in alle talen of ze hun arbeiders een leefbaar loon uitbetalen. Europese burgers hebben tot woensdag de tijd om daarop aan te dringen: tot dan loopt de campagne #GoodClothesFairPay. Ook het middenveld in productieland Bangladesh zit niet stil: zij willen het minimumloon voor kledingarbeiders optrekken naar 200 euro per maand.

HORMOONVERSTOORDERS

Verschillende schoonmaakproducten die in tal van gezinnen worden gebruikt, blijken gevaarlijk voor de gezondheid. Dat wijst een studie uit in opdracht van vakverbond ACV.

GENDER

Vind jij een vrouwelijke piloot verrassend? Of kijk je nog vreemd op als een man zijn breinaalden bovenhaalt? De Europese Commissie lanceert een campagne om komaf te maken met genderstereotypes. Clichés treffen niet enkel vrouwen, maar ook mannen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo