Steeds grotere delen van onze bodem blijken aangetast door verzilting. Meer dan een tiende van het totale landoppervlak op aarde is al te zout, en nog veel meer land is in gevaar, blijkt uit cijfers van de VN.
Steden als New York, Amsterdam, Buenos Aires of Sydney kampen met een groot gebrek aan bladerdek, blijkt uit onderzoek in Nature Communications. Er zijn vaak wel bomen geplant, maar die zijn te jong of kunnen niet voldoende groeien.
Deze week woont goodwill-ambassadeur Mauro Colagreco de VN-biodiversiteitstop (COP16) bij. Wie is deze vaandeldrager van de circulaire gastronomie, die voedsel en natuur weer op één lijn wil brengen?
In Italië werden recent enkele sterfgevallen toegeschreven aan een beet van de mediterrane vioolspin. Moeten we ons op reis naar de Middellandse Zee zorgen maken? Helemaal niet, schrijft Rick Visser, hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Málaga.
De laatste update van de Rode Lijst met bedreigde diersoorten komt met een kras cijfer: maar liefst een kwart van de vissen, zoetwaterschaaldieren en waterinsecten zoals libellen is met uitsterven bedreigd. “Gebruik deze studie om je waterbeheer te bepalen”, vragen de auteurs aan de industrie.
Tegen 2030 zullen een vijfde van de huidige banen verdwijnen, meldt het World Economic Forum vandaag in een nieuw rapport. Er komen ook miljoenen nieuwe banen bij, maar daarvoor moeten bijna 6 op de 10 mensen worden omgeschoold.
Maatregelen om de landbouw schoner te maken en aan te passen aan een warmere wereld, drijven de voedselprijzen stevig op. Vooral arme landen zijn daarvan de dupe, blijkt uit nieuw onderzoek in Nature.
Wetenschappers hebben een computersysteem ontwikkeld dat het gedrag van woestijnsprinkhanen voorspelt. Dat kan helpen om de enorme zwermen te beheersen voordat ze hele oogsten in Afrika en Azië kunnen verwoesten.