Het escalerende bendegeweld in Haïti heeft vorig jaar aan minstens 5601 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN. Duizenden anderen raakten gewond of werden ontvoerd.
Het aantal kinderen dat door gewapende groepen in Haïti wordt gerekruteerd, is het afgelopen jaar met 70 procent gestegen. Volgens Unicef bestaat de helft van de gewapende bendes uit minderjarigen.
In 22 landen en regio’s dreigt de honger in de komende maanden nog toe te nemen, vrezen verschillende VN-agentschappen. Onder meer in het Midden-Oosten leidt de combinatie van klimaatopwarming en conflict tot steeds grotere problemen.
Nu al de helft van de Haïtianen kampt met acute honger, blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldvoedselprogramma. In opvangcentra in de hoofdstad is de situatie het ergst.
De situatie in Haïti is bijzonder alarmerend door geweld, een economische puinhoop en extreem weer, zegt Mario Lubetkin, assistent directeur-generaal bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Een acute voedselcrisis dreigt”.
Het jarenlange geweld door bendes in Haïti escaleert en daadkracht van de internationale gemeenschap blijft uit, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. “Miljoenen mensen worden bedreigd door honger en geweld.”
De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.
Unicef waarschuwt voor een verontrustende stijging van het aantal ontvoeringen van vrouwen en kinderen in Haïti. Sinds de moord op president Jovenel Moïse twee jaar geleden zit de Haïtiaanse bevolking gevangen in een vicieuze cirkel van extreem (bende-)geweld en politieke instabiliteit.
Overstromingen in Haïti de voorbije dagen hebben meer dan tienduizend mensen op de vlucht gejaagd. Ze treffen een land dat al in diepe crisis verkeerde, en het orkaanseizoen moet nog beginnen.
In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.