Nieuwsagentschap

90

GRIEKENLAND

Griekenland berooft asielzoekers in het opvangcentrum op Samos onwettig van hun vrijheid, zegt Amnesty International. De EU financiert het centrum en is dus mede verantwoordelijk, klinkt het.

GEZONDHEID

De tropische ziekte Leishmaniasis doet in Europa nauwelijks een belletje rinkelen, maar toch is ze aan een sterke opmars bezig vanuit Zuid-Europa. Europese landen bereiden zich maar beter voor, schrijven experten Francisco Javier Moreno Nuncio en Christopher Fernandez-Prada.

MIGRATIE

In de eerste helft van dit jaar zijn ruim 6400 migrantenkinderen aangekomen in Griekenland. Dat zijn er vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

WATERKWALITEIT

Deze zomer kan je met een gerust hart gaan zwemmen in Europese zeeën en meren. De overgrote meerderheid van de zwemwaterlocaties voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen, blijkt uit de laatste jaarlijkse beoordeling van het Europese zwemwater.

VISSERIJ

Twee milieuorganisaties ondernemen juridische stappen tegen de Franse overheid, omdat die nog altijd destructieve visserij toestaat in de eigen ‘beschermde’ gebieden. De zaak komt erg ongelegen voor Frankrijk, dat volgend jaar een wereldtop over oceanen organiseert.

 

OCEANEN

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft dinsdag een verbod aangekondigd op bodemsleepnetten in beschermde mariene gebieden. Griekenland is het eerste Europese land dat de schadelijke vispraktijk aan banden legt. 

KLIMAAT

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italien Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.

DOWN

Uit dna-onderzoek op tienduizend oude menselijke overblijfselen blijkt dat het Downsyndroom ook al voorkwam in vroege beschavingen. Uit de resten blijkt dat kinderen met deze genetische aandoening vroeger een zeer korte levensduur hadden. Opvallend: kleurige kralen en andere grafgiften tonen dat ze werden gewaardeerd als leden van hun samenleving.

 

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo