Digitale nomadisme zit in de lift: sinds de covid-19-pandemie kiezen meer dan dubbel zoveel mensen ervoor om vanop afstand te werken in het buitenland. Dat is slecht nieuws voor de lokale bevolking, die steeds meer moeite heeft een betaalbare woning te vinden. Dat onderzocht Dave Cook, PhD-kandidaat in de antropologie aan de UCL.
In 2020 en 2021 zagen wereldwijd bijna 500 klimaatzaken het licht, het summum van een aanhoudende stijging in de afgelopen tien jaar. Steeds meer burgers maken zich ongerust over het klimaat en willen hun grondrechten via de rechter beschermen.
Portugal is overeengekomen met zijn voormalige kolonie Kaapverdië om de schuld van het land te ruilen tegen klimaatinvesteringen die de eilandengroep zelf ten goede komen.
Sinds de jaren zeventig heeft de ‘war on drugs’ de VS al zeker een miljard dollar gekost. Veel Latijns-Amerikaanse landen kampen met instabiliteit en onveiligheid als gevolg hiervan, terwijl de consumptie in westerse landen niet daalt. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zeg Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
Het taxiplatform is nog veraf van de zelf opgelegde doelstelling om tegen 2025 de helft van zijn wagenpark te elektrificeren. In grote Europese steden zijn elektrische wagens goed voor minder dan vijf procent van de door Uber gereden kilometers. In Brussel gaat het zelfs om slechts 0,01 procent.
Het merendeel van de Europese rivieren raakt niet gezond tegen 2027, zegt het Wereldnatuurfonds. De EU-landen hebben nog maar enkele weken om hun plannen aan te scherpen.
Het is vandaag Wereldfietsdag, en het stalen ros heeft een boerenjaar achter de rug. Door de coronabeperkingen leek het wel alsof iedereen zijn fiets van onder het stof haalde of een nieuw exemplaar aanschafte. De positieve effecten van meer fietsen op straat zijn legio, maar houdt het succes ook na de pandemie aan?
Zes Portugese jongeren hebben een rechtszaak aangespannen tegen 33 landen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze beschuldigen de landen van schending van hun recht op leven, door onvoldoende te doen tegen de klimaatcrisis.
De verliezen in de toeristische sector als gevolg van de covid-19-pandemie kunnen dit jaar oplopen tot meer dan 3000 miljard dollar. Ontwikkelingslanden worden extra hard getroffen, zeggen de Verenigde Naties.
Her en der klinken geluiden dat autoritaire regimes beter in staat zijn een pandemie zoals covid-19 te bestrijden. Maar op termijn zou wel eens kunnen blijken dat democratieën het beter doen, zegt de Zuid-Afrikaanse politicoloog Steven Friedman.