Cuba gaat gebukt onder de ergste sociaaleconomische crisis sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Een recordaantal Cubanen vlucht naar de VS, dat met een strikt handelsembargo bijdraagt tot de moeilijkheden.
Vorig jaar daalde het aantal haaienbeten wereldwijd tot 57 - samen met coronajaar 2020 het laagste aantal in tien jaar tijd. Onderzoekers vrezen dat de teloorgang van de haaiensoorten en rol speelt.
Het snel groeiende aantal raketlanceringen, ook voor ruimtetoerisme, dreigt het herstel van de ozonlaag teniet te doen. Onderzoekers pleiten dringend voor regelgeving en bewustwording.
Vliegen in Nepal houdt een ernstig risico in, zo is afgelopen weekend nog maar eens gebleken. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben er al 42 vliegtuigcrashes met dodelijke gevolgen plaatsgevonden. Luchtvaartingenieur Christal Zhang ontleedt de slechte reputatie van Nepal op vlak van luchtveiligheid.
Goed nieuws voor wie vroegboekkortingen uitpluist of als deel van zijn goede voornemens in 2023 weer meer van de wereld wil zien: reizen draagt bij tot een betere gezondheid. Ver hoef je daarvoor niet te trekken, blijkt uit nieuw onderzoek aan de University College of London.
Een brede, kale strook doorklieft de Maya-jungle in de buurt van Izamal, een gemeente in de staat Yucatán in het zuidoosten van Mexico. Het is sectie drie van de 1.500 kilometer lange “Tren Maya” die straks dwars door het oerwoud zal sporen. De Mayatrein is het belangrijkste megaproject van de regering van de linkse president Andrés Manuel López Obrador.
De uitbreiding van het Zwin loont, blijkt uit monitoring van Vlaamse en Nederlandse natuurexperten. Verschillende vis- en vogelsoorten hebben zich dankzij het natuurbeheer in de Zwinvlakte kunnen vestigen. Ornithologen spreken van een waar vogelparadijs.
Met nog maar enkele weken te gaan voor de start van het WK voetbal in Qatar, zwelt de kritiek aan op de mensenrechtensituatie. Bovendien zijn veel straten in Doha nog ontoegankelijk wegens infrastructuurwerken. Het wordt nog spannend aftellen naar een van de meest controversiële Wereldbekers in de geschiedenis van het voetbal, schrijft professor Sport en Geopolitiek Simon Chadwick.
De internationale gemeenschap wil de luchtvaartsector klimaatneutraal te maken tegen 2050. Een ambitieus doel, maar milieuorganisaties zijn erg sceptisch: er zijn geen ondersteunende maatregelen getroffen en geen tussentijdse doelen aangenomen.
Als de opwarming van de aarde aanhoudt, dreigen meren die nu nog helder blauw zijn groenbruin te worden. Dat blijkt uit een studie in Geophysical Research Letters.