Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrijelijk academisch onderzoek te doen terug op het niveau van vier decennia geleden.
Bij een ongebreidelde klimaatverandering zal ook de natuur een pak meer fijnstof uitstoten, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ademen wordt dan een stuk moeilijker.
Een decennium geleden was er het plan om belastingontduiking van grote bedrijven aan banden te leggen. Winsten zouden niet langer in belastingparadijzen ondergebracht kunnen worden; iedereen zou z’n eerlijke deel afdragen. Is dat plan gelukt? “Niet echt”, zeggen economen Ludvig Wier en Gabriel Zucman. “Het probleem is allen maar groter geworden.”
In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.
Kunstmatig verhoogde eilanden of zelfs hele nieuwe eilanden aanleggen: het kan de Maldiven redden en gedwongen migratie voorkomen. Het voortbestaan van de idyllische eilanden wordt immers sterk bedreigd door de stijgende zeespiegel.
De Haïtiaanse hoofdstad kreunt onder extreem geweld en grove mensenrechtenschendingen, waaronder moordpartijen en groepsverkrachtingen. In een nieuw rapport spreken de VN over een “levende nachtmerrie”.
Het voorbije jaar kende meer dan twintig grote klimaatrampen, waarvan tien met een schade boven 3 miljard dollar. Dat blijkt uit een de jaarlijkse balans van de Britse hulporganisatie Christian Aid.
Van enorme overstromingen in Pakistan en extreme droogte in Europa, tot doorbraken op het vlak van milieubescherming en plastic: de wereld beleefde opnieuw een goed gevuld klimaatjaar in 2022. De impact van de Russische invasie in Oekraïne liet zich op zowat alle domeinen voelen.
Een zeldzame gekko, niet groter is dan een paperclip, maakt een opmerkelijke comeback in het Caribisch gebied. Die is te danken aan de beschermingsinspanningen van milieuorganisaties en de overheid.
Door een wereldwijd tekort aan choleravaccins kan er bij uitbraken niet langer dubbel gevaccineerd worden, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is zorgwekkend, want het aantal besmettingen zit in stijgende lijn.