Nieuwsagentschap

76

NIGER

Na maanden van getouwtrek tussen Frankrijk en het nieuwe militaire regime in Niger besloot de Franse president Emmanuel Macron op 24 september de Franse ambassadeur en militairen uit Niger terug te trekken. Dat was om drie redenen een slecht idee, schrijft Olayinka Ajala, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Leeds Beckett Universiteit.

SOMALIË

In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?

ENERGIETRANSITIE

In volle energiecrisis lanceerde Frankrijk vorige winter een plan om burgers en bedrijven zuiniger te leren leven. Met succes: het Franse stroomverbruik daalde met 10 procent. Energie-experten Ariane Millot en Steve Pye distilleren drie belangrijke lessen uit het Franse experiment.

FAST FASHION

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug af te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.

GEZONDHEID

Niet alleen wat we eten, maar ook wanneer is van belang voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar diabetes. Mensen die vroeg ontbijten, lopen minder kans op de ziekte dan wie dat later of niet doet.

KLIMAAT

De klimaatcrisis dreigt een derde van de vlasoogst teniet te doen. Dat meldt de Europese koepel voor vlas, linnen en hennep. Vlasboeren experimenteren met wintervlas om hittegolven te slim af te zijn.

HITTESTRESS

De zomer van vorig jaar, de warmste ooit gemeten in Europa, heeft geleid tot 61.000 vroegtijdige overlijdens. Volgens een analyse in Nature werden vooral vrouwen van boven de tachtig hard getroffen.

BOSBRANDEN

Het door droogte geteisterde Frankrijk staat voor een nieuw brandseizoen. Maar experts zien potentieel om de Franse bossen beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

KLIMAAT/WEER

In hoge bergketens zoals de Alpen bliksemt het nu dubbel zo vaak dan veertig jaar geleden. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Innsbruck ontdekt. Het geeft hen een beter begrip van de relatie tussen de klimaatverandering en lokaal weer.

KLIMAATVERANDERING

Europa warmt tweemaal sneller op dan als het globaal gemiddelde, de zomer van 2022 was de warmste ooit gemeten en de extreme temperaturen hebben meer dan 16.000 dodelijke slachtoffers geëist. Ziedaar de toestand van het klimaat in Europa vorig jaar.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo