Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.
Sinaasappelsap dreigt voorgoed van het winkelschap te verdwijnen, waarschuwen wetenschappers van het Franse landbouwinstituut Cirad. Reden is de citrusgroenziekte, een bacteriële infectie die vreselijk huishoudt op plantages.
Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vindt de openingsceremonie plaats in het hart van Unesco-Werelderfgoed: de oevers van de Seine.
Het verbod voor Franse vrouwelijke atleten die hoofddoeken dragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen is in strijd met de internationale mensenrechten, zegt Amnesty International. De organisatie spreekt van “discriminerende hypocrisie” in Frankrijk en hekelt de “zwakke” reactie van het Internationaal Olympisch Comité.
Menstruatiecups zijn goed voor planeet én portemonnee, maar vooral dat laatste argument helpt om vrouwen over de streep te trekken. Dat blijkt uit nieuw consumentenonderzoek in verschillende landen.
Europese financiële instellingen investeren 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. BNP Paribas is de grootste Europese investeerder, zeggen FairFin en koepelorganisatie 11.11.11 in een nieuw rapport.
Onder inwoners van de Europese Unie (EU) is het gevoel van een Europese identiteit in de afgelopen vijftien jaar toegenomen – ondanks de Brexit en de eurocrisis. “De euro en open grenzen hebben de EU tastbaar gemaakt.”
Twee milieuorganisaties ondernemen juridische stappen tegen de Franse overheid, omdat die nog altijd destructieve visserij toestaat in de eigen ‘beschermde’ gebieden. De zaak komt erg ongelegen voor Frankrijk, dat volgend jaar een wereldtop over oceanen organiseert.
Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
Meer batterijproductie in Europa in plaats van in China zou tot 60 procent minder uitstoot van broeikasgassen betekenen. Dat blijkt uit een analyse van koepelorganisatie Transport & Environment.