Nieuwsagentschap

157

DENGUE

Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.

ONTBOSSING

In de tropen is vorig jaar 10 procent meer ongerept regenwoud verdwenen dan in 2021, volgens nieuwe satellietbeelden van Global Forest Watch. Ondanks dure internationale beloftes om de ontbossing om te keren, werd vorig jaar elke minuut het equivalent van elf voetbalvelden gekapt.

DOODSTRAF

Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.

SOEDAN

De berichtgeving rond het geweld in Soedan focust vooral op het persoonlijke conflict tussen twee generaals, maar het conflict heeft diepe wortels in economische teloorgang, schrijft Harry Verhoeven, hoogleraar aan de universiteit van Columbia. “Elites voeren al dertig jaar een machtsstrijd om hun invloed te bewaren.”

ONTBOSSING

De wetgeving tegen ontbossing die de Europese Unie voorbereidt, kan perverse effecten hebben. Grote palmolieplantages zouden erdoor bevoordeeld worden. Kleinere spelers kunnen ertussenuit vallen, ook als ze een certificaat kunnen voorleggen. “Heeft Europa daar al eens aan gedacht?”

DOODSTRAF

Maleisië zet betekenisvolle stappen om de verplichte doodstraf voor bepaalde misdrijven af te schaffen. Mensenrechtenorganisaties verwelkomen de stap, aangezien de doodstraf volgens hen vaak onterecht en na een oneerlijk proces wordt toegepast.

GEZONDHEID

Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt om de doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.

KLIMAAT

Azië, West-Afrika en Egypte krijgen de komende decennia te maken met de hoogste kosten van de zeespiegelstijging, blijkt uit Australisch onderzoek. Zonder ingrepen stijgen de kosten voor de wereldeconomie tot 2,9 procent tegen het eind van deze eeuw.

MYANMAR

Twee jaar na de staatsgreep in februari 2021 wordt het groeiende verzet in Myanmar nog altijd grotendeels genegeerd op het internationale toneel. Het contrast met Oekraïne kan niet groter zijn, schrijven Nicholas Farrelly, hoogleraar aan de Universiteit Tasmanië en Adam Simpson, hoogleraar aan de Universiteit Zuid-Australië. 

MIGRATIE

Indonesië heeft de voorbije dagen meer dan tweehonderd Rohinqya-bootvluchtelingen gered. Sommigen waren al minstens een maand stuurloos op zee aan het ronddobberen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo