De snel krimpende gletsjers van de Andes bedreigen de watervoorziening van 90 miljoen mensen op het Zuid-Amerikaanse continent, waarschuwen experten. Ook landbouw en veeteelt zijn er sterk van afhankelijk.
Niger heeft als eerste Afrikaanse land rivierblindheid uitgeroeid, een ziekte die vooral de allerarmsten treft. Het is een voorbeeld voor andere landen in de regio, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Buitenlandse onderzoekers en bedrijven nemen zonder toestemming genetisch materiaal van inheemse volkeren en planten uit Ecuador mee. Maar de tegenstand groeit, en de Ecuadoraanse overheid kant zich tegen de praktijk.
In een historisch vonnis heeft een rechtbank in Ecuador gesteld dat de rechten van de Machángara-rivier werden geschonden en dat de rivier moet worden schoongemaakt. Hoofdstad Quito gaat in beroep tegen de uitspraak maar de voorzitter van het inheemse volk dat de rechtszaak had aangespannen blijft hoopvol: “Voor ons zijn rivieren unieke heilige entiteiten die beschermd moeten worden.”
Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.
De nieuwe Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft voorgesteld om de uitslag van een referendum op oliewinning on hold te zetten. Ecuador heeft het geld nodig om de strijd tegen het bendegeweld te financieren, zegt hij.
Een ongekende golf van bendegeweld heeft van Ecuador, ooit een baken van vrede en stabiliteit in de regio, nu het meest gewelddadige land van Latijns-Amerika gemaakt. Experten Maria Gabriela Palacio en Fabio Andrés Díaz Pabón leggen uit hoe bezuinigingen en net de harde aanpak van de bendes het geweld hebben aangezwengeld.
Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.
Burgers van Ecuador hebben in een historisch referendum gestemd tegen het aanboren van grote oliereserves in een van de meest waardevolle natuurgebieden ter wereld.
De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.