Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”
Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
Hoor jij de lokroep van Argentinië, Noorwegen, Thailand of Portugal en laat jouw baan afstandswerken toe? In meer dan vijftig landen kan je met een Digital Nomad Visum een tijdlang wonen en werken op je droombestemming.
In tegenstelling tot Europa heeft Argentinië open grenzen: bijna iedereen komt binnen, ongeacht nationaliteit of inkomen. Daar zijn de meeste Argentijnen bijzonder trots op, hoewel ze toegeven dat niet iedereen altijd meetelt in de samenleving. Desondanks blijft Buenos Aires een magneet voor migranten.
Sinds de legalisering van abortus tot 14 weken zwangerschap in Argentinië een feit is, vinden steeds meer vrouwen de weg naar een veilige abortus. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een zwangerschapsonderbreking door toediening van medicatie.
De Argentijnse politieke klasse promoot investeringen in olie en gas als een patriottische onderneming. Milieuactivisten die zich ertegen verzetten, worden belachelijk gemaakt.
De economische crisis dwingt de Argentijnse regering de afbouw van populaire energiesubsidies die twintig jaar geleden werden ingevoerd. Nu in Argentinië de winter nadert, zetten de inwoners van Buenos Aires zich schrap voor een factuur die in sommige gevallen maar liefst 136 procent hoger kan uitvallen.
Mensen in Colombia die moeten vluchten voor de gevolgen van de klimaatverandering, zullen binnenkort misschien wettelijke bescherming genieten. Een belangrijke wet over klimaatmigratie - een primeur voor Latijns-Amerika - heeft afgelopen week de eerste hindernis genomen in het Colombiaanse parlement.
De voorbije zomer omschreven media de Argentijnse hoofdstad als een “dependance van de hel”. Door het massale gebruik van de airco kwamen honderdduizenden gezinnen zonder stroom - en dus verkoeling - te zitten. Ondanks de warmterecords blijkt de klimaatverandering geen prioriteit voor de inwoners van Buenos Aires - de levensduurte baart hen veel meer zorgen.
De Argentijnse economie is tot een stilstand gekomen. De aanhoudende inflatie, nochtans geen onbekend gegeven voor de Argentijnse samenleving, leidt tot veel armoede en volkswoede. Ook politici moeten dat bekopen.