Nieuwsagentschap

Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden (OPINIE)

VROUWENRECHTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

GEZONDHEID

Wereldwijd sterft elke veertig seconden een baby aan de gevolgen van vroeggeboorte, vooral in arme landen. Nochtans kunnen vijf eenvoudige ingrepen vaak levens redden, schrijven Andrew Shennan en Megan Hall, gynaecologen aan het King’s College London.

MENSTRUATIE-ARMOEDE

Bezorgdheden over menstruatiearmoede hebben in de hele wereld geleid tot protest tegen de zogeheten ‘tampontaks’. Toch moeten veel vrouwen nog steeds btw betalen op maandverband.

WERELDAIDSDAG

Hiv verdween tijdens de pandemie wat naar de achtergrond, maar het blijft een wereldwijd probleem, schrijft arts en onderzoeker Jessica Haberer van de universiteit van Harvard naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december. Er is een revolutie op til in de preventie van de soa die aids veroorzaakt, schrijft ze, maar die wordt gehinderd door onder meer een gebrek aan belangstelling.

MENSTRUATIE-ARMOEDE

Het fenomeen van menstruatie-armoede escaleert door de inflatiecrisis. Dat leidt er in sommige regio’s in Afrika toe dat meisjes seks aanbieden in ruil voor tampons, of infecties riskeren door vodden, bladeren of koeienmest te gebruiken.

ONDERWIJS

Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.

FIETSEN

Sinds de voorstelling op een fietsbeurs begin dit jaar hebben al drie gemeenten in Vlaanderen een fietswasstraat geopend. “Vlaanderen houdt van propere fietsen”, zegt organisatie VeloWash.

ZORGPLICHT

De Europese parlementsleden hebben gisteren het licht op groen gezet voor een wet die bindende zorg verplicht voor de werknemers en het milieu in de volledige waardeketen van grote bedrijven die op ons grondgebied actief zijn. De wet werd gestemd op de elfde verjaardag van de ramp in een kledingfabriek in Bangladesh waarbij meer dan duizend mensen het leven lieten.

MENSENRECHTEN

Steeds meer overheden gooien de internationale rechtsorde overboord en artificiële intelligentie biedt een vruchtbare bodem voor racisme, discriminatie en verdeeldheid. Dat zijn de voornaamste conclusies van het jaarrapport van Amnesty International.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo