Nieuwsagentschap

225

CHINA

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.

KLIMAAT

Het aantal mensen dat is blootgesteld aan tropische cyclonen, is verdubbeld tussen 2002 en 2019. Dat is voor het grootste deel te wijten aan de klimaatverandering, stelt onderzoek in Nature.

ECONOMIE

Jaarlijks dreigt meer dan 122 miljard dollar aan economische activiteit verloren te gaan als extreem weer de werking van havens verstoort. Onderzoek door de Universiteit van Oxford spreekt van een grote impact op de internationale handel.

VS/CHINA

Ondanks een neergeschoten spionageballon en spanningen rond Taiwan blazen China en de VS - de twee grootste economieën ter wereld- hun klimaatgesprekken nieuw leven in. De Chinese topgezant Xie Zhenhua nodigt zijn Amerikaanse tegenhanger John Kerry uit voor een bezoek.

VROUWENRECHTEN

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.

CAMBODJA

In Cambodja is ophef ontstaan over een grootscheepse cyberfraude door de Chinese maffia. Duizenden slachtoffers zouden gedwongen worden om anderen af te persen.

Slechts 5 procent van de elektriciteitscentrales wereldwijd zijn verantwoordelijk 73 procent van de globale CO2-uitstoot van de sector. Die “supervervuilers” aanpakken zou een grote stap voorwaarts betekenen in de strijd tegen de klimaatopwarming, stelt nieuw onderzoek.

MIDDEN-OOSTEN

In de Arabische wereld maakt de Amerikaanse app Clubhouse furore, omdat je er vrijuit kan praten over seks en andere taboes. Maar velen vrezen dat die digitale vrijheid snel ingeperkt zal worden door autoritaire regeringen in de regio.
 

SCHEEPVAART

In het Suezkanaal is een lange opstopping ontstaan nu een enorm containerschip aan de grond is gelopen en het kanaal in beide richtingen verspert. Als het 400 meter lange schip niet snel kan rechtgetrokken worden, dreigen ernstige gevolgen voor de wereldhandel.

BIODIVERSITEIT

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft met de hulp van satellietgegevens honderden visbedrijven geïdentificeerd die op open zee vissen. Dit deel van de oceaan omhelst de wateren die buiten de nationale jurisdictie vallen. Daar vissen kan betekenen dat milieu- en arbeidswetten worden overtreden. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo