Nieuwsagentschap

SDG 10: Ongelijkheid verminderen

AFGHANISTAN

Een meerderheid van de ondervraagde Afghanen in een internetpoll steunt de rechten van vrouwen. Vaders zijn vooral pro vrouwenrechten als ze aan hun dochters denken.

OLYMPISCHE SPELEN

Het verbod voor Franse vrouwelijke atleten die hoofddoeken dragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen is in strijd met de internationale mensenrechten, zegt Amnesty International. De organisatie spreekt van “discriminerende hypocrisie” in Frankrijk en hekelt de “zwakke” reactie van het Internationaal Olympisch Comité.

GEZONDHEID

De mondiale vaccinatiedekking slaagt er niet in om zich te herstellen van de corona-pandemie, blijkt uit nieuwe VN-cijfers. Vergeleken met 2019 zijn 2,7 miljoen extra kinderen niet of onvoldoende gevaccineerd tegen vermijdbare ziekten als mazelen.

MIGRATIE

Vluchtelingen en migranten doorstaan extreme vormen van geweld, mensenrechtenschendingen en uitbuiting, zowel op zee als tijdens hun reis over land. Dat staat in een nieuw rapport met de veelzeggende titel: 'Niemand maalt erom of je leeft of sterft'.

WATER

Tegen 2050 zullen vrouwen in ontwikkelingslanden gemiddeld een derde meer tijd verliezen aan water halen, blijkt uit een studie in Nature. In sommige delen van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kan die tijd zelfs verdubbelen.

GEORGIË

Een wetsvoorstel door de regeringspartij in Georgië maakt mensen uit de Lgbtq+-gemeenschap bijzonder zenuwachtig. “Als deze wetgeving wordt aangenomen, kunnen Lgbtq+-mensen hier gewoon niet meer wonen.”

ONGELIJKHEID

Een ‘rijkentaks’ kan een meerderheid van de ondervraagden in bijna alle G20-landen wel bekoren. Naast een herverdeling van de rijkdom zijn ze ook voor bredere politieke en economische hervormingen, zo blijkt uit een Ipsos-peiling in opdracht van de denktank Earth4All en de Global Commons Alliance.

HAÏTI

De situatie in Haïti is bijzonder alarmerend door geweld, een economische puinhoop en extreem weer, zegt Mario Lubetkin, assistent directeur-generaal bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Een acute voedselcrisis dreigt”.

ENERGIE

De energietransitie zet wereldwijd door, maar aan een trager tempo door de groeiende wereldwijde onzekerheid. Het zwaartepunt van de transitie verschuift wel meer naar de ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van het Wereld Economisch Forum.

MENTALE GEZONDHEID

Therapie via WhatsApp helpt ouderen om zich minder depressief te voelen. “Vooral voor ouderen die geïsoleerd wonen of geen therapeut kunnen betalen, is dit een snelle manier om verlichting te bieden”, zegt Braziliaans onderzoek in Nature Medicine.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo