Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
In Irak worstelt 60 procent van de boeren met watertekorten en verminderde oogsten door extreme droogte. Voor veel Irakezen, die na jaren van conflict de draad weer proberen opnemen, dreigt de klimaatverandering er voor een tweede keer voor te zorgen dat ze hun huis en land moeten verlaten.
Transgenders en non-binaire personen blijven weg van de VN-klimaattop in Dubai. Na de verhalen van eerdere problemen op de luchthaven, vrezen ze opgepakt en gedeporteerd te worden.
Vrouwelijke academici winnen niet alleen aanzienlijk minder wetenschappelijke prijzen dan hun mannelijke collega’s - die prijzen zijn ook in de meeste gevallen naar mannen vernoemd, blijkt uit nieuw onderzoek.
Tweehonderd popsterren, ceo’s en oligarchen hebben in minder dan twee jaar 44.739 vliegreizen gemaakt met hun privéjets. Dat komt overeen met de totale CO2-uitstoot - dus niet enkel het vliegverkeer - van 40.000 Europeanen.
De rijkste 1 procent in de wereld stoot evenveel uit als de vijf miljard armste mensen op aarde, stelt Oxfam in een nieuw rapport. De organisatie pleit voor een belasting op extreme rijkdom.
Het aantal tienerzwangerschappen bij erg jonge meisjes in Brazilië is torenhoog. Activisten willen dat abortus in het hele land gelegaliseerd wordt, maar lopen aan tegen een allesoverheersend stigma. “Zelfs al zou het legaal zijn, dan nog zouden kinderen liever bevallen dan abortus plegen.”
Driekwart van de Belgen wil fossiele brandstoffen afbouwen en pleit voor meer investeringen in wind- en zonne-energie. Ook voor ambitieuze klimaatdoelen is er een grote meerderheid, blijkt uit een enquête in opdracht van 11.11.11 en Knack.
Indonesië heeft zijn plannen om kolencentrales sneller te sluiten afgezwakt nadat de vraag aan rijke landen om daarbij te helpen met subsidies, in dovemansoren was gevallen.
Afghanistan is het slechtste land ter wereld om een vrouw te zijn, blijkt uit de laatste Women, Peace and Security (WPS) Index. Denemarken is dan weer het meest vrouwvriendelijke land.