Nieuwsagentschap

SDG 10: Ongelijkheid verminderen

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

GEZONDHEID

De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

GEZONDHEID

Zuidelijk Afrika kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim tien jaar, maar de landen geraken nauwelijks aan choleravaccins. Vaccinoloog Edina Amponsah-Dacosta legt uit waarom het wereldwijde aanbod zo beperkt is.

 

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Investeren in vrouwenrechten en gendergelijkheid komt ook de economie ten goede, zeggen verschillende VN-agentschappen. “Het is een ongelooflijk slimme investering in economische groei, voedselzekerheid en betere levens.”

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

GENDER

De wereldwijde genderkloof op de werkvloer is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen, stelt een nieuw rapport van de Wereldbank. Als ook verschillen rond geweld en kinderopvang worden meegerekend, genieten vrouwen nog amper twee derde van de rechten van mannen. Geen enkel land biedt echt gelijke kansen – zelfs de rijkste economieën niet.

PANDEMIE

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie: ze hekelen dat er weinig begrip is voor Afrikaanse noden en wensen en er wereldwijde maatregelen worden voorgesteld die vooral Westerse landen vooruit helpen.

ONGELIJKHEID

Uit een nieuwe analyse van Oxfam blijkt dat minder dan acht cent van elke euro aan belastinginkomsten in de G20-landen afkomstig is van belastingen op vermogen. Goederen en diensten worden veel zwaarder belast.

VERKIEZINGEN

Op Valentijn hebben ruim 200 miljoen Indonesiërs een date met de stembus. Huidig president Joko Widodo zwaait na tien jaar af, maar blijft vermoedelijk een rol spelen achter de schermen. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor de toekomst van de democratie in het land.

VN

Afrika is niet vertegenwoordigd als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad. Secretaris-generaal Antonio Guterres wil dit “flagrante onrecht” aangrijpen om de Raad te hervormen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo