Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.
Kinderen uit een IVF-behandelingen hebben geen groter risico op hart- en vaatziekten dan leeftijdsgenoten die op natuurlijke wijze verwekt zijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie op drie continenten.
“Hallo, West-Afrika!”, had mede-oprichter Sam Bankman-Fried nog getweet, enkele dagen voordat het cryptoplatform FTX overkop ging op 11 november. Het was zijn laatste knipoog naar een regio waar een groeiend aantal keukentafelbeleggers hun spaargeld en vertrouwen in FTX hadden gestopt.
Een charmeoffensief. Zo kan je de tussenkomst omschrijven van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de Asean-top dit weekend. Hij wil nauwer samenwerken met het blok van Zuidoost-Aziatische landen en hoopt de invloed van China in de regio te counteren. En dan is er nog de dubieuze rol van Rusland.
De rechten van mensen die zich niét thuisvoelen binnen de heterogemeenschap gaan er heel voorzichtig op vooruit in Zuidoost-Azië. Zo zijn seksuele relaties tussen twee mannen binnenkort niet meer strafbaar in Singapore. Thailand overweegt een partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht. Op een volwaardige erkenning van homorelaties is het echter nog wachten. Maar een nieuwe generatie activisten toont zich aan de vooravond van de Internationale Coming-Outdag op 11 oktober, erg strijdvaardig.
In Bangladesh worden woongebieden aan een verschroeiend tempo opgeslokt door rivieren. Sommigen gemeenschappen moeten daardoor noodgedwongen een leven opbouwen op het water.
Het gebruik van kunstmatige intelligentie in het rechtssysteem is wereldwijd in opmars. Maleisië rondt net een landelijke test af waarbij een digitaal systeem de strafmaat aanbeveelt. Maar critici zeggen dat kunstmatige intelligentie geen partij is voor het beoordelingsvermogen van menselijke rechters.
Van contact tracing tot gezichtsherkenning: veel overheden deden tijdens de pandemie beroep op technologie om levens te redden. Maar wordt die digitale controle wel weer afgebouwd, nu het virus bedwongen lijkt?
De decennialange inspanningen van China om malaria in te dammen hebben geloond. Gisteren (woensdag) verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het grondgebied vrij van de dodelijke ziekte.
Ondanks de pandemie voerden achttien landen in 2020 executies uit, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Amnesty International. Toch is de toon van het rapport optimistisch: steeds meer landen schaffen de doodstraf af en het aantal executies ligt wereldwijd historisch laag.