Nieuwsagentschap

141

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

VISVANGST

De illegale visserij op garnalen en tonijn voor de kusten van Kenia, Madagaskar, Mozambique, Zuid-Afrika en Tanzania kost de landen handenvol geld. Onderzoek door het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een totaal verlies van 142,8 miljoen dollar per jaar.

KLIMAATFINANCIERING

Kwetsbare landen zoals Malawi hebben vandaag een plan van aanpak nodig om zich te weren tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ze kunnen niet wachten tot er over compenserende maatregelen voor hun verliezen wordt onderhandeld op een volgende klimaattop.
 

CHOLERA

Cycloon Freddy is weggetrokken uit Malawi en Mozambique. Maar de tropische storm laat een spoor van vernietiging na en draagt bij aan een escalerende cholera-uitbraak in Mozambique, laat Unicef weten op maandag.

STORM

Tropische cycloon Freddy, die al weken aanhoudt, is voor de tweede keer aan land gegaan in Zuidelijk Afrika. Overstromingen en modderstromen hebben daarbij minstens honderd doden geëist in Mozambique in Malawi.

VROUWENRECHTEN

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.

KLIMAATVERANDERING

In de tien landen waar de klimaatcrisis het hardst toeslaat, is de acute honger de voorbije zes jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd Oxfam-rapport. 

COVID-19

Een rapport over de manier waarop de wereld heeft gereageerd op de coronapandemie concludeert dat mensen in arme landen op grote schaal in de steek werden gelaten. Zo wordt de lage vaccinatiegraad in het Zuiden vaak voorgesteld als vaccintwijfel: “niet correct” zeggen de onderzoekers.

VOEDSELCRISIS

Landbouworganisaties wereldwijd bundelen de krachten in de zoektocht naar droogtebestendige gewassen voor boeren in het Zuiden, nu een wereldwijde voedselcrisis de meest kwetsbare gemeenschappen bedreigt.

NATUURRAMPEN

In Madagaskar is de dodentol van cycloon Batsirai, die afgelopen weekend aan land kwam, gestegen tot 92. De verwoestende orkaan kwam bovenop een voedselcrisis, waarbij delen van het Oost-Afrikaanse eiland op de rand van hongersnood staan.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo