Nieuwsagentschap

153

FIJNSTOF

Wereldwijd halen amper zeven landen de internationale normen voor vervuiling met fijnstof. Op veel plaatsen neemt de vervuiling zelfs nog toe, naarmate de economie aantrekt.

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

OCEANEN

In Mauritius is een stof in zeesponzen ontdekt die kankercellen doodt. Het is een veelbelovende eerste stap, maar het kan nog jaren duren voor er een echt medicijn gevonden wordt, schrijft biochemicus Rima Beesoo.

STORM

Tropische cycloon Freddy, die al weken aanhoudt, is voor de tweede keer aan land gegaan in Zuidelijk Afrika. Overstromingen en modderstromen hebben daarbij minstens honderd doden geëist in Mozambique in Malawi.

VROUWENRECHTEN

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.

WATERSCHAARSTE

Een half miljard mensen in Afrika is kwetsbaar voor ‘wateronveiligheid’, stelt onderzoek van de VN. Toch is er voldoende water, zegt een studie van WaterAid die op hetzelfde moment is gelanceerd: de meeste Afrikaanse landen hebben voldoende grondwaterreserves om minstens vijf jaar droogte het hoofd te bieden.

PANDEMIE

De landen in Afrika die het beste waren voorbereid op de covid-pandemie, zijn nu het zwaarst getroffen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

MILIEU

Olielekkage uit een vrachtschip dat eind juli vastliep bij Mauritius, de trage reactie daarop van de overheid en de recente explosie in de haven van Beiroet roepen vragen op over de veiligheid van de internationale scheepvaart, zegt Adam Moolna, duurzaamheidsexpert aan Keele University.

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

STEDEN

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo