Nieuwsagentschap

245

HIV/AIDS

Afrika heeft behoorlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van hiv-infecties en aids bij kinderen. Maar om aids bij deze jonge doelgroep tegen 2030 ook echt te beëindigen, moeten maatregelen in sommige landen nog opgeschaald worden.

NEUSHOORN

De toediening van radioactieve isotopen in de hoorn van neushoorns biedt hoop voor de bescherming van de soort. De stoffen kunnen douanediensten snel alarmeren, denken wetenschappers in Zuid-Afrika.

KLIMAAT

Volgens een grootschalige, wereldwijde opiniepeiling van de VN wil 80 procent van de wereldburgers sterkere klimaatactie door hun regering en meer geopolitieke eenheid over het thema. Opvallend: dat is ook zo in grote olieproducerende landen.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

ZUIDELIJK AFRIKA

VN-agentschappen en regeringen slaan alarm over de droogte in Zuidelijk Afrika, die nu al 30 miljoen mensen bedreigt met honger. De impact van El Niño heeft de neerslag in de landen in het zuiden van Afrika aanzienlijk verminderd, en de temperaturen liggen er 5 graden boven het gemiddelde.

ECOLOGIE

Afrika kampt met toenemende ‘landdegradatie’: gronden die beschadigd raken en minder productief worden. Milieuwetenschapper Mlungele Nsikani legt uit hoe ecologisch herstel een de ideale manier is om het probleem tegen te gaan.

GEZONDHEIDSZORG

Na een mislukte WHO-top dreigen gesprekken rond een verdrag om toekomstige pandemieën beter te bestrijden in het slop te raken, waarschuwen volksgezondheidsexperts. Nu de angst voor uitbraken van vogelgriep en apenpokken groeit, kan de wereld dat missen als kiespijn.

VERKIEZINGEN

Morgen (woensdag) vinden in Zuid-Afrika de zevende algemene verkiezingen plaats sinds de democratie werd ingevoerd in 1994. Maar de omstandigheden zijn heel anders dan bij dan alle voorgaande stembusgangen. Sommigen spreken van een keerpunt voor het land, nu het ANC zijn meerderheid voor het eerst kan verliezen. Politicoloog Dirk Kotze uit Johannesburg legt uit wat er op het spel staat.

LANDBOUW

Landen in Zuidelijk Afrika moeten volop inzetten op ‘zoete sorghum’, schrijft Hamond Motsi, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Het Afrikaanse gewas kent een waaier aan toepassingen, en is vooral veel beter bestand tegen droogte dan conventionele gewassen als maïs of tarwe.

KLIMAAT

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo