Nieuwsagentschap

245

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

De Vlaamse regering verlengt de ontwikkelingssamenwerking met partnerland Malawi tot minstens 2028, goed voor 5 miljoen euro per jaar. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon aangekondigd tijdens een bezoek van een Malawische delegatie aan zijn ambtswoning.

KLIMAATTOP DUBAI

Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?

PLASTICVERVUILING

West-Afrika heeft een stevig probleem met plasticvervuiling, die niet alleen de oceaan vervuilt maar ook een rem zet op de ontwikkeling. Toch hoeft dat niet zo te zijn, schrijven Elhadj Bara Dème en Pierre Failler, ontwikkelingseconomen aan de Universiteit van Portsmouth. Een goed beheer van plastic afval kan de West-Afrikaanse economie zelfs doen gedijen.

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

ZUID-AFRIKA

Het parlement in Zuid-Afrika heeft een onderwijswet aangenomen die ouders een gevangenisstraf kan opleggen als ze hun kinderen niet naar school sturen. De 'Bela Bill' verbiedt ook lijfstraffen in alle scholen. 

PESTICIDEN

Pesticiden die verboden zijn in de EU worden nog steeds massaal verscheept naar Zuid-Afrika. Daar beginnen arbeiders in de landbouw zich te verenigen om aan te tonen dat die bestrijdingsmiddelen hun gezondheid schaden. “Waarom zijn onze levens minder belangrijk?”

ZUID-AFRIKA/BIODIVERSITEIT

Toeristen die tegen betaling een wild dier mogen achtervolgen, doden en de kop, hoorns of huid van het dier als trofee mee naar huis krijgen: dat is trofeejacht. Toegestaan in Zuid-Afrika maar tegelijk omstreden. Een slimme toeristentaks kan deze praktijk beëindigen, zeggen onderzoekers.

VOGELGRIEP

Een zware uitbraak van vogelgriep heeft nu al 2,6 miljoen kippen en ander pluimvee in Zuid-Afrika getroffen. Het is een van de ergste uitbraken van vogelgriep ooit in het land.

BEDREIGDE DIERSOORTEN

Neushoorns staan zwaar onder druk van natuurvernietiging en van stropers die de dieren doden voor hun hoorns. De komende tien jaar worden in heel Afrika echter tweeduizend gekweekte witte neushoorns uitgezet. Volgens ecoloog en neushoornkenner Jason Gilchrist is dat initiatief cruciaal voor het behoud van de diersoort, maar hij ziet ook enkele uitdagingen.

TUBERCULOSE

De gezinscontacten van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo