Plattelandsvrouwen, moslima's en andere vrouwen die deel uitmaken van een minderheid in India, dragen een enorme last door de coronacrisis. Zij zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld en verliezen hulp en inkomen, zegt Rehana Adeeb, een islamitische activist die opkomt voor vrouwenrechten.
Terreurnetwerken als Al Shabaab zetten steeds vaker in op de rekrutering van vrouwen en meisjes, schrijft Fathima Azmiya Badurdeen, docent sociale wetenschappen aan de Technische Universiteit van Mombasa. Ze onderzocht waarom de vrouwen en meisjes besluiten zich aan te sluiten bij de terreurnetwerken.
In een nieuwe stemming kiest het Europees Parlement resoluut voor onvoorwaardelijke steun aan slachtoffers van mensenhandel. Maar experts waarschuwen voor een nieuwe wending waarbij de consument vervolgbaar gesteld wordt voor het gebruik van diensten van slachtoffers.
In heel Afrika nam het aantal meldingen van genitale verminking toe tijdens de coronacrisis. Volgens de VN zullen er het komende decennium twee miljoen extra meisjes besneden worden door de huidige lockdown.
Jonge ouders in Bangladesh hadden tot voor kort nog vaak een voorkeur voor zonen. Daar blijkt nu verandering in te komen. Vooral in regio’s waar vrouwen gemakkelijk werk vinden, zijn meisjesbaby’s steeds vaker welkom.
Van kindhuwelijken tot wraakporno: 2020 was een rampjaar voor vrouwen en meisjes. De coronacrisis zette een rem op gendergelijkheid en verergerde huiselijk en seksueel geweld. Op basis van VN-cijfers zetten we tien ontwikkelingen op een rij die in 2020 de vrouwenrechten ondermijnd hebben.
De jaarlijkse Forbes-lijst met de honderd machtigste vrouwen ter wereld prijst dit jaar verschillende vrouwelijke leiders voor hun bijzondere aanpak van de coronacrisis.
Conflict, economische malaise en covid-19 vormen de ideale cocktail die in Mali leidt tot een toename van kinderhandel en gedwongen rekrutering van kinderen door gewapende groepen. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zijn er in het West-Afrikaanse land tijdens de eerste helft van 2020 al meer kinderen verdwenen dan in heel 2019 samen.
Online geweld tegen vrouwelijke journalisten verplaatst zich steeds vaker naar het ‘echte leven’, met potentieel dodelijke consequenties, blijkt uit onderzoek van het International Center for Journalists (ICFJ) en Unesco.