Nieuwsagentschap

Wereldbank zet klimaatactie meer centraal

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATTOP DUBAI

Rusland is geslaagd in zijn opzet om “overgangsbrandstoffen” - lees aardgas - op te nemen in het slotakkoord van de VN-klimaatconferentie in Dubai. Dat kwam onder meer door de flexibele houding van de EU en de afwezigheid van kleine eilandstaten.

KINDEREN

Kinderen zijn de grootste dupe van de klimaatcrisis, maar tellen eigenlijk nauwelijks mee in de inspanningen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Dat zeggen Unicef, Save The Children en Plan International in een gezamenlijk rapport. 

CARIBEN/KLIMAATACTIE

Steeds meer Caraïbische landen ondertekenen het nieuwe duurzaamheidsakkoord van de Verenigde Naties. Ze hopen zo op extra middelen voor betere gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid nadat de pandemie hen noodgedwongen een stap deed terugzetten.  

METAVERSE

De eerste landen en steden melden zich aan bij de metaverse. Binnen de grenzen van dit virtuele universum willen ze ook 'echte diensten' aanbieden.

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo