Nieuwsagentschap

154

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

KLIMAATVERANDERING

Sommige eilandstaten in de Pacific zullen lang voordat ze “verdwijnen” door zeespiegelstijging onbewoonbaar worden, zegt Andrew Jones, expert bij de Pacifische Gemeenschap (SPC). Het meest kwetsbaar zijn atol-naties zoals de Malediven, Marshalleilanden, Kiribati en Tuvalu.

ISRAEL

Israël, dat met België en Duitsland in de race was om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad, trok zich begin deze maand terug. Het land is dit jaar zeventig jaar lid van de VN en had nog nooit eerder een zetel in de Raad. Op 8 juni wordt in de Algemene Vergadering van de VN gestemd over de nieuwe leden.

ZEESPIEGELSTIJGING

Duizenden laaggelegen eilanden, waaronder die van de Malediven, kunnen al binnen tientallen jaren onbewoonbaar zijn als gevolg van de zeespiegelstijging en aantasting van zoetwaterbronnen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.

MALEDIVEN

Op de Malediven, bekend om zijn luxe vakantieresorts en paradijselijke stranden, zijn afgelopen weekend volgens de oppositie opnieuw tientallen mensen gearresteerd. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de eilandengroep afglijdt naar despotisme.

KLIMAATIMPACT

De Malediven, een van de laagliggende kleine eilandstaten in de wereld, dreigen te verdwijnen door de zeespiegelstijging. De eilandengroep verstevigt de zeeweringen, zoekt internationale steun en heeft zich voor het eerst kandidaat gesteld voor de VN-Veiligheidsraad.

ENERGIE

48 landen hebben aangekondigd dat ze tegen 2050 alleen nog maar hernieuwbare energie zullen produceren. Het gaat om landen die in verhouding zwaar getroffen worden door de klimaatverandering.

KLIMAATVERANDERING

Niet alleen het Australische Groot Barrièrerif is zwaar getroffen door verbleking, ook de koralen op de Maldiven lijden steeds meer onder de opwarming van het zeewater.

LANDBOUW

Een zeer besmettelijke en dodelijke geiten- en schapenpest heeft zich inmiddels verspreidt over 76 landen. Experts adviseren 800.000 dieren in te enten om de ziekte onder controle te krijgen.

KLIMAATFONDS

Het Groen Klimaatfonds (GCF) maakt de eerste acht investeringen bekend, samen goed voor 624 miljoen dollar. Daarmee schiet het fonds echt uit de startblokken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo