Nieuwsagentschap

154

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

KLIMAATVERANDERING

Kunstmatig verhoogde eilanden of zelfs hele nieuwe eilanden aanleggen: het kan de Maldiven redden en gedwongen migratie voorkomen. Het voortbestaan van de idyllische eilanden wordt immers sterk bedreigd door de stijgende zeespiegel.

KLIMAATVERANDERING

De Wereldbank overweegt klimaatactie een centralere plaats te geven in haar missie. Dat blijkt uit een schrijven van de ontwikkelingsbank aan de aandeelhouders.

KLIMAAT

Wereldwijd groeit de steun voor strengere klimaatdoelen voor de internationale scheepvaart, nu ook verschillende opkomende economieën zich achter zo’n doel scharen. Maar er blijven zorgen over de kosten.

CORONACRISIS

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de loer. 

KLIMAATVERANDERING

Sommige eilandstaten in de Pacific zullen lang voordat ze “verdwijnen” door zeespiegelstijging onbewoonbaar worden, zegt Andrew Jones, expert bij de Pacifische Gemeenschap (SPC). Het meest kwetsbaar zijn atol-naties zoals de Malediven, Marshalleilanden, Kiribati en Tuvalu.

ISRAEL

Israël, dat met België en Duitsland in de race was om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad, trok zich begin deze maand terug. Het land is dit jaar zeventig jaar lid van de VN en had nog nooit eerder een zetel in de Raad. Op 8 juni wordt in de Algemene Vergadering van de VN gestemd over de nieuwe leden.

ZEESPIEGELSTIJGING

Duizenden laaggelegen eilanden, waaronder die van de Malediven, kunnen al binnen tientallen jaren onbewoonbaar zijn als gevolg van de zeespiegelstijging en aantasting van zoetwaterbronnen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.

MALEDIVEN

Op de Malediven, bekend om zijn luxe vakantieresorts en paradijselijke stranden, zijn afgelopen weekend volgens de oppositie opnieuw tientallen mensen gearresteerd. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de eilandengroep afglijdt naar despotisme.

KLIMAATIMPACT

De Malediven, een van de laagliggende kleine eilandstaten in de wereld, dreigen te verdwijnen door de zeespiegelstijging. De eilandengroep verstevigt de zeeweringen, zoekt internationale steun en heeft zich voor het eerst kandidaat gesteld voor de VN-Veiligheidsraad.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo