Landen moeten meer doen dan hun toezeggingen onder het Klimaatakkoord van Parijs om de oceanen te beschermen tegen de impact van de uitstoot van broeikasgassen, oordeelt het Internationaal Zeerechttribunaal.
Steeds meer Caraïbische landen ondertekenen het nieuwe duurzaamheidsakkoord van de Verenigde Naties. Ze hopen zo op extra middelen voor betere gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid nadat de pandemie hen noodgedwongen een stap deed terugzetten.
Stijgende temperaturen, terugtrekkende gletsjers, oceaanverzuring, tropische cyclonen ... Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden bedreigd door een optelsom van klimaatextremen, blijkt uit nieuw onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie. Vooral kwetsbare bewoners van kleine eilandstaten worden nu al getroffen.
Een team van eXXpedition, dat louter uit vrouwen bestaat, heeft zeemonsters verzameld in het Caraïbisch gebied. Die tonen voor het eerst aan in hoeverre de regio blootgesteld wordt aan microplastics.
Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.
Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.
Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.
Eén op de vijf teken die in Vlaamse tuinen wordt gevonden, kan de ziekte van Lyme veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. “Checken op teken na het spelen in de tuin is een goed idee”