Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.
Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”
De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.
In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.
De recente onthulling door het Witte Huis over Russische pogingen om ook deze Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, komt niet als een verrassing. Ze passen in een bekend stramien, schrijft Precious Chatterje-Doody, hoogleraar Internationale Studies aan The Open University.
Het Japanse bedrijf Tepco is begonnen met de verwijdering van de gesmolten kernbrandstof uit de reactoren in de kerncentrale van Fukushima. Het gaat om een belangrijk en erg delicaat pilootproject.
De situatie in Jemen verslechtert met de dag. De bevolking gaat al jaren door een humanitaire crisis als gevolg van de burgeroorlog, die sinds kort wordt verergerd door noodweer en milieuproblemen.
Dat steden heter zijn dan het omliggende platteland, is al langer bekend als het "hitte-eilandeffect". Nu hebben wetenschappers ook een gelijkaardig wereldwijd effect aangetoond voor neerslag