Nieuwsagentschap

126

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

TECHNOLOGIE

Bitcoin en andere cryptomunten hebben niet alleen een enorme CO2-afdruk, maar ook een grote impact op water- en landgebruik in veel landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de VN.

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

FOSSIELE INDUSTRIE

Volgens nieuw onderzoek kunnen olie- en gasinvesteerders via ondoorzichtige verdragen regeringen voor miljarden aanklagen als klimaatbeleid hun winsten bedreigt. Dit maakt overheden terughoudend om ambitieus klimaatbeleid in te voeren.

ENERGIEVERBRUIK

Klimaatactivisten juichen de recente Chinese beperkingen op de energieverslindende industrie achter cryptomunten als de Bitcoin toe. Maar een verhuizing van de industrie zou de uitstoot juist verder kunnen vergroten, waarschuwen experts, zolang andere landen China's voorbeeld niet volgen.

DOODSTRAF

Ondanks de pandemie voerden achttien landen in 2020 executies uit, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van Amnesty International. Toch is de toon van het rapport optimistisch: steeds meer landen schaffen de doodstraf af en het aantal executies ligt wereldwijd historisch laag.

KLIMAATVERANDERING

Het waterniveau van de Kaspische Zee kan negen tot achttien meter zakken tegen het einde van deze eeuw. Dat berekenden Nederlandse en Duitse wetenschappers, die vrezen voor de ecologische en geopolitieke gevolgen voor de regio. Een significante daling kan even verwoestend zijn als een stijging van de zeespiegel.

TIJGERS

Sinds enkele dagen lopen er Afghaanse edelherten in het natuurreservaat Ili-Balkhash in Kazakhstan. De herten dienen als prooidier om de tijger terug te brengen naar het gebied. Wereldwijd is op een eeuw tijd 97 procent van de wilde tijgers verdwenen. 

KAZACHSTAN

De autoriteiten in Kazachstan treden hard op tegen demonstranten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni. President Noersoeltan Nazerbajev trad vorige maand na dertig jaar af en het is nog onduidelijk wie hem gaat opvolgen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo