Extreem weer heeft in 2024 meer dan 240 miljoen studenten minstens tijdelijk zonder onderwijs gezet. Hittegolven, cyclonen en overstromingen troffen kinderen op alle continenten.
Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor het microbioom in de darmen, blijkt uit onderzoek in Nature. Zelfs kleine verschuivingen kunnen al een impact hebben.
Lang gekoesterde interpretaties over slachtoffers op basis van hoe ze werden gevonden in Pompeï mogen de prullenmand in. Nieuw DNA-onderzoek onthult onverwachte zaken over gender en verwantschap. En het toont hoeveel inwoners van de stad migranten waren uit het oosten van de Middellandse Zee.
De rampzalige situatie in het Midden-Oosten zal opnieuw heel wat mensen naar Europa drijven, net als bij de vluchtelingencrisis in 2015. Maar het continent is daar helemaal niet op voorbereid, schrijft Barah Mikaïl, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Saint Louis-universiteit in Madrid.
Berichtgeving in The New York Times legt gelekte plannen bloot waaruit blijkt dat de regering-Trump de VS wil terugtrekken uit Gavi, de internationale alliantie die vaccins in veel arme landen mogelijk maakt. Dat zou ook voor ons land gevolgen inhouden, zegt 11.11.11.
De gemiddelde Europeaan koopt vandaag 19 kilo aan kleding, schoenen en ander textiel per jaar. Influencers, goedkope fast fashion en online winkelen doen ons meer kledij dan ooit kopen.
Historisch onderzoek kan helpen om toekomstige voedseltekorten te voorkomen, stelt een studie in Nature onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “We moeten meer kijken naar het verleden om toekomstige crisissen aan te pakken.”
Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.