Nieuwsagentschap

Duurzaam consumeren

VOEDSELZEKERHEID

De controle over onze voedselketens dreigt zich te concentreren bij enkele grote bedrijven, met rampzalige gevolgen voor voedselzekerheid, ongelijkheid én milieu. We moeten nu in actie komen voordat een onomkeerbare trend is ingezet, schrijft econoom en voormalig VN-functionaris Jomo Kwame Sundaram.

GRONDWATER

Een vijfde van de waterbronnen op aarde staat op het punt om uitgeput te geraken omdat het grondwaterniveau blijft dalen. Dat zegt een studie in Science. Het betekent een nieuwe tegenslag voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van grondwater.

MILIEU

Regenwouden worden geprezen voor de hoeveelheid CO2 die ze opslaan, maar ook de Mexicaanse cactussen blijken hierin een vitale rol te spelen. En ze leveren tegelijkertijd een veganistisch alternatief voor leer.

ONTBOSSING

De EU is na China de grootste importeur van producten die gelinkt worden aan ontbossing, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) in een nieuw rapport. De natuurorganisatie pleit ervoor deze producten “te weren” van de Europese markt.

VOEDSELZEKERHEID

Viskwekerijen zijn intussen een belangrijk onderdeel van het wereldwijde voedselsysteem. Maar de ongebreidelde groei van de aquacultuur is  gevaarlijk voor zowel het milieu als onze gezondheid, blijkt uit een nieuwe studie van Stanford University.

LIBANON

Libanon heeft zijn klimaatambitie voor 2030 verhoogd, ondanks politieke onrust, het coronavirus en de ergste economische crisis in dertig jaar tijd.

KLIMAAT

Een kleine portie zeewier per dag kan de methaanuitstoot van een koe sterk verminderen, blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Dat wil niet zeggen dat klimaatvriendelijk vlees voor morgen is.

MILIEU

Wie bloembollen koopt om de tuin wat kleur te geven in de lente, let beter goed op. Onderzoek door Velt toont aan dat je vaak ongewild ook pesticiden meeplant.

INFECTIEZIEKTEN

De legale handel in wilde dieren moet sterker gecontroleerd worden, stelt nieuw onderzoek aan Oxford Brookes University. Driekwart van de nieuwe infectieziekten wordt van dier op mens overgedragen, en de omvang van legale dierenhandel is nog altijd groter dan de illegale. “Er is dringend nood aan meer regels”, klinkt het.

VOEDSELVERSPILLING

De gemiddelde mens gooit jaarlijks 74 kilogram voedsel weg, goed voor een wereldwijd totaal van 931 miljoen ton, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. Opvallend: het probleem beperkt zich niet alleen tot rijke landen. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo