Nieuwsagentschap

Duurzaam consumeren

ELEKTRISCHE AUTO

De elektrische auto zit sterk in de lift. Eén op de vier verkochte auto’s is al elektrisch, en tegen 2030 zullen dat er al vier op de tien zijn, verwacht het Internationaal Energieagentschap.

DUURZAAM CONSUMEREN

We nemen vaak aan dat grote apparaten zoals koelkasten, wasmachines of ovens minder lang meegaan dan vroeger. Maar Noors onderzoek toont een heel ander verhaal: als er een kortere levensduur is, hebben we die vaak aan onszelf te danken.

VERSPILLING

De gemiddelde Europeaan verspilt 132 kilogram voedsel per jaar. Tijd voor de lidstaten om strengere maatregelen te nemen, zegt het Europees Milieuagentschap, want de impact op het milieu en de economie is enorm.

GEZONDHEID

Kauwgum blijkt aanzienlijk wat microplastics af te geven. Bij het kauwen kunnen honderden stukjes in het speeksel terechtkomen.

KLEDIJ

De gemiddelde Europeaan koopt vandaag 19 kilo aan kleding, schoenen en ander textiel per jaar. Influencers, goedkope fast fashion en online winkelen doen ons meer kledij dan ooit kopen.

ENERGIETRANSITIE

Zimbabwe heeft te kampen met ernstige stroomtekorten en kijkt naar een uitbreiding van steenkool en gas om dit op te vangen. “Nu de VS terug gaan boren, zien we ook Afrikaanse landen schaamteloos terugkeren naar fossiele brandstoffen.”

INNOVATIE

Nederlandse onderzoekers hebben een proces ontwikkeld dat plastic kan maken van gemengde textielvezels. Dat kan een doorbraak zijn in de verwerking van onze groeiende berg afgedankte kledij, én het vormt de basis voor bioplastics.

GEZONDHEID

Citrusvruchten bevatten de meeste pesticiden van alle groenten en fruit, blijkt uit de Nederlandse ‘PesticidenEetwijzer’. Op asperges zijn dan weer nauwelijks pesticiden te vinden.

MOBILITEIT

Elektrische auto’s zijn in de voorbije jaren veel betrouwbaarder geworden, blijkt uit Brits onderzoek van 300 miljoen voertuigen. Ze hebben nu een even lange levensduur als benzine- of dieselwagens, zelfs bij intensiever gebruik.

MODE

Platformen die een abonnement op kleding aanbieden, zoals Netflix dat doet voor films, zijn aan een opmars bezig. Het lijkt ecologischer, omdat elk kledingstuk verschillende dragers blij kan maken. Maar er zijn ook ongewenste effecten, schrijven wetenschappers Joëlle Vanhamme en Valerie Swaen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo