Nieuwsagentschap

Duurzaam consumeren

MODE

Het nieuwste rapport van Remake laat zien dat de mode-industrie anno 2024 nog heel vaak ondermaats scoort op zaken als traceerbaarheid van de producten of milieuvriendelijkheid. Overproductie blijft een hardnekkig probleem en moordende concurrentie een excuus om niet te investeren in correcte lonen of duurzaamheid.

DIERENWELZIJN

De leden van de Afrikaanse Unie zijn overeengekomen om de handel in ezelshuiden te verbieden. Ezels werden massaal geslacht omdat hun huiden waardevol zouden zijn voor de traditionele Chinese geneeskunde.

ENERGIE

Nigeria probeert al meer dan twintig jaar een pijpleiding aan te leggen die gas door de Sahara-woestijn naar Algerije en uiteindelijk naar Europese kopers zou brengen. Die miljardeninvestering vormt een enorm risico, want het project is meermaals uitgesteld en onderweg tappen dieven illegaal gas af.

LUCHTVERVUILING

De maatschappelijke kost van de luchtvervuiling in Europa is de afgelopen tien jaar met ongeveer een derde gedaald. Dat zegt het Europees Milieuagentschap (EMA) in een analyse.

MOBILITEIT

Uit onderzoek naar de uitstoot van vliegverkeer blijkt dat bijna de helft van de grote bedrijven na de pandemie niet is teruggevallen op hetzelfde aantal zakenvluchten. Travel Smart stelt dat sommige bedrijven, niet alle, lessen uit de pandemie hebben getrokken.

GRONDSTOFFEN

Als we binnen de grenzen van onze planeet streven naar welzijn voor iedereen, moeten we dringend nadenken over de manier waarop we onze grondstoffen en natuurlijke bronnen waarderen. Dat schrijft Mathias Schluep, algemeen directeur van het World Resources Forum.

DROOGTE

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”

MOBILITEIT

Lage inkomenslanden willen economisch vooruit en goede infrastructuur, zoals een degelijk transportsysteem, is daarvoor noodzakelijk. De groei van deze landen zal ook de mondiale CO2-uitstoot verhogen, stellen mobiliteitsexperts. In een paper die ze naar aanleiding van de huidige klimaattop lanceren, tonen ze het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.

COP28

Ziet u ook de bomen door het bos niet meer in de wirwar van klimaatrapporten, energiecijfers en CO2-concentraties? In aanloop naar de klimaattop in Dubai lijsten we de belangrijkste cijfers en trends voor u op.

PLASTICVERVUILING

West-Afrika heeft een stevig probleem met plasticvervuiling, die niet alleen de oceaan vervuilt maar ook een rem zet op de ontwikkeling. Toch hoeft dat niet zo te zijn, schrijven Elhadj Bara Dème en Pierre Failler, ontwikkelingseconomen aan de Universiteit van Portsmouth. Een goed beheer van plastic afval kan de West-Afrikaanse economie zelfs doen gedijen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo