Nieuwsagentschap

Duurzaam consumeren

MALEISIË

De Maleisische autoriteiten hebben ruim honderd containers onderschept met elektronisch afval uit het Westen. Nog eens tweehonderd andere containers moeten nog onderzocht worden.

VISSERIJ

Duurzaamheidskeurmerk MSC stuurt een SOS de wereld in: de handel in niet-gecertificeerde Noordzeegarnalen ondermijnt de inspanningen van vissers die zich inzetten voor een duurzame garnalenvisserij. “De toekomst van de garnalenvisserij is in gevaar”, zegt het label.

LATIJNS-AMERIKA

In de Zuid-Amerikaanse regio Pantanal zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar al 880 brandhaarden geteld – bijna tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ook in juni wordt er "ongewoon intense vuuractiviteit" vastgesteld, zegt Nasa.

MENSENRECHTEN

Lidl is koploper wat betreft de bescherming van de mensenrechten in hun toeleveringsketens. Maar alle grote supermarkten kunnen nog veel meer doen, blijkt uit een ranking van vijf grote supermarktketens in ons land.

GEZONDE VOEDING

Kant-en-klare vleesvervangers zijn gezonder dan vlees, zegt nieuw Belgisch onderzoek. Enkele bevatten wel minder eiwitten en voor sommige burgers en alternatieven voor worst is het uitkijken met vet.

GEZONDHEID

Tabak, alcohol, ultrabewerkt voedsel en fossiele brandstoffen: die vier sectoren zijn samen goed voor 2,7 miljoen overlijdens per jaar in de bredere Europese regio, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat zijn zevenduizend overlijdens per dag.

WORLD OCEAN DAY

Bijna de helft van de consumenten is bezorgd over de impact van hun voedingsgewoonten op het milieu, blijkt uit een enquête in 23 landen. Veel mensen hebben hun eetgewoonten aangepast voor het milieu, al spelen ook gezondheidsoverwegingen een belangrijke rol.

VOEDSELZEKERHEID

Een betere koeling kan minstens 600 miljoen ton voedsel per jaar kunnen redden. Nu belandt nog altijd een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel op de vuilnisbelt, terwijl dagelijks 800 miljoen mensen te weinig te eten hebben.

TEXTIEL

De gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 16 kilogram aan kleren weg. Driekwart daarvan belandt zomaar in de vuilnisbak. Vanaf volgend jaar zijn lidstaten verplicht om textielafval te sorteren. België, Luxemburg en Nederland gaan kwistig om met textiel, maar zijn wel de beste inzamelaars van kledij.

RAFFINADERIJ

Kan de raffinaderij tegen 2050 volledig fossielvrij zijn en bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving? “Dat kan”, zeggen twee Nederlandse scheikundigen van Universiteit Utrecht in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo