Nieuwsagentschap

Wetenschap

STEDEN

Dat steden heter zijn dan het omliggende platteland, is al langer bekend als het "hitte-eilandeffect". Nu hebben wetenschappers ook een gelijkaardig wereldwijd effect aangetoond voor neerslag

INSECTEN

Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden. 

KLIMAAT

Steden in het zuiden zijn bijzonder kwetsbaar voor extreme hitte omdat ze gemiddeld minder groen hebben, stelt internationaal onderzoek in Nature. Parken, bossen en ander groen kunnen de temperatuur in de stad met 3 graden verlagen.

GEZONDHEID

Salmonella komt bij het rijtje aandoeningen dat een grotere bedreiging vormt door de klimaatverandering, waarschuwt de Amerikaanse Organisatie voor Microbiologie. De bacteriën overleven beter op gewassen in een warmer en vochtiger klimaat.

 

BIODIVERSITEIT

De insectentelling van Natuurpunt deze zomer levert “verontrustende” resultaten op: bij heel wat insectensoorten is een sterke achteruitgang vast te stellen. Vooral hommels, vlinders en zweefvliegen bleven deze zomer weg.

HOUT

De oprukkende klimaatverandering brengt de voedselproductie in toenemende concurrentie met regio’s die hout produceren. Dat de vraag naar zowel voedsel als hout snel groeit, maakt die concurrentie nog groter.

LANDBOUW

Goed nieuws voor de voedselzekerheid: uit nieuw onderzoek blijkt dat wilde verwanten van tarwe ook echt een gewas kunnen opleveren dat beter bestand is tegen klimaatstress en ziekten. Tarwe is voor meer dan anderhalf miljard mensen in het zuiden een hoofdvoedsel. 

KLIMAAT

De concentratie van broeikasgassen, de globale temperatuur op land en in de oceaan en de zeespiegel: 2023 heeft zowat alle klimaatrecords doen sneuvelen. Dat blijkt uit een omvangrijk rapport van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA.

KLIMAAT

Door de klimaatopwarming krijgen we meer én grotere bosbranden. De Universiteit van Stanford heeft nu een milieuvriendelijke hydrogel ontwikkeld die op huizen en belangrijke infrastructuur gespoten kan worden om te voorkomen dat ze vuur vatten.

GEZONDHEID

Afrikaanse onderzoekers laten artificiële intelligentie (AI) los op de traditionele geneeskunde in de hoop zo nieuwe medicijnen te vinden. Ze staan onder leiding van Fidele Ntie-Kang, een Kameroense wetenschapper die rotsvast gelooft dat zo’n aanpak de uitdagingen in de gezondheidszorg kan oplossen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo