Nieuwsagentschap

Wetenschap

COVID-19

Terwijl rijke landen grote hoeveelheden vaccins opkopen, zijn in Guinee, in West-Afrika, slechts 25 doses van het covid-19-vaccin toegediend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een “catastrofaal moreel falen”.

KLIMAAT

De klimaatverandering leidt tot een verschuiving van de regengordel - de nauwe band van intense neerslag vlak bij de evenaar. Een studie in Nature waarschuwt voor grote gevolgen voor de voedselproductie van miljarden mensen.

VACCINS

Vertragingen in de toeleveringsketen veroorzaken tekorten in de voorraad gratis vaccins tegen het dodelijke ebolavirus. Onderzoekers roepen op om de voorraden sneller aan te vullen, maar vrezen dat de vertragingen tot drie jaar kunnen oplopen.

KLIMAAT

Aan de hand van satellietbeelden hebben wetenschappers ontdekt dat er veranderingen gaande zijn in de totale massa water die het land op aarde herbergt. Door de klimaatverandering voorspellen ze dat die natuurlijke wateropslag in twee derde van de wereld sterk zal verminderen. Dat kan leiden tot veel meer extreme droogte tegen het einde van deze eeuw.

GEZONDHEID

Tegen vaccins ontstaat veel minder snel resistentie dan tegen antibiotica. Onderzoekers Celia Souque en Louis du Plessis van de Universiteit van Oxford leggen uit hoe dat komt.
 

MIDDEN-OOSTEN

Israël moet zich schrap zetten voor een verwoestende aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter in de komende jaren of decennia. Dat blijkt uit onderzoek van bodemstalen uit de Dode Zee.

KLIMAAT

De planeet is op weg naar een opwarming met meer dan 2 graden Celsius, enkel en alleen door de broeikasgassen die nu al uitgestoten zijn, stelt nieuw onderzoek in Nature. Het goede nieuws is dat die opwarming traag verloopt, en de mensheid tijd geeft om zich aan te passen.

GEZONDHEID

Onderzoekers hebben een verband gelegd tussen het gebruik van e-sigaretten en geheugenproblemen. Hoe jonger je eraan begint, hoe groter het risico op concentratie- en geheugenverlies.

PSYCHOLOGIE

Vier op de vijf mensen heeft de tijd tijdens de lockdown anders ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van Ruth Ogden, hoogleraar Psychologie aan de Liverpool John Moores University. Voor veel mensen ging de tijd een stuk trager dan normaal, maar voor wie bezig bleef en weinig stress ervoer, versnelde net de tijd.

GEZONDHEID

Chemische smaakstoffen in e-sigaretten kunnen meetbare schade aanrichten aan de longen, los van de aanwezigheid van nicotine, blijkt uit onderzoek in de VS.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo