In een baanbrekende ontwikkeling hebben onderzoekers een micro-organisme dat in het water leeft zodanig genetisch gewijzigd dat het in staat is om polyethyleentereftalaat, oftewel PET, af te breken.
Een gezonde levensstijl vermindert het risico op depressie aanzienlijk, nog meer dan den invloed van genetische factoren. Dat is de conclusie van een nieuwe studie in Nature.
Sommige spelers in de verpakkingsindustrie hebben intensief gelobbyd om papieren verpakkingen te promoten als een duurzaam alternatief voor plastic, terwijl dat in werkelijkheid een “valse oplossing” is voor Europa’s afvalcrisis. Dat staat in een nieuw rapport van een coalitie van ngo’s.
Groot-Brittannië treedt opnieuw toe tot Horizon Europe, het wetenschappelijke initiatief van de Europese Unie, en ruimtevaartprogramma Copernicus. Daarmee krabbelt het land terug van de harde Brexit onder Boris Johnson, tot grote vreugde van Britse wetenschappers.
Wetenschappers in Hawaii zijn er voor het eerst in geslaagd om koralen te bewaren via cryopreservatie en ze vervolgens weer tot leven te wekken. Het kan een cruciale stap zijn om koralen te redden van de klimaatverandering.
Het nieuwe geneesmiddel “muvalaplin” verlaagt met succes een gevaarlijke en moeilijk te behandelen vorm van cholesterol. Het onderzoek is nog in een testfase, maar onderzoekers spreken van een “gamechanger”.
Biologen van de Universiteit Antwerpen hebben aangetoond hoe kunstlicht de biologische klok van wilde dieren verstoort, waardoor ze 's nachts langer actief blijven.
De kleinschalige veehouderij is van levensbelang voor miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden, maar dreigt verdrongen te worden door de industrialisatie van de sector in meer welvarende landen. Veearts Enrique Hernández Pando pleit voor het gelijk maken van het speelveld door het verbeteren van de toegang tot vaccins en opleidingen voor kleine boeren in het Zuiden.
Australische onderzoekers hebben aangetoond dat kleine stedelijke vergroeningsprojecten een enorme boost kunnen betekenen voor het ecosysteem van de stad.
Wereldwijd veroorzaken stijgende oceaantemperaturen schade aan koraalriffen. Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature wijst er echter op dat koraalriffen in de Stille Oceaan zich kunnen aanpassen aan temperatuurstijgingen.