Nieuwsagentschap

Wetenschap

GEZONDHEID

Om de snelle opmars van dengue wereldwijd te stoppen, kan een eenvoudige aanpak helpen, stelt nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Stanford: afval opruimen.

VERVUILING

Ook ten tijde van de Romeinen kreunde Europa al onder industriële vervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. De loodvervuiling was zelfs groot genoeg om de intelligentie van de hele Europese bevolking te laten dalen.

WETENSCHAP

De razendsnelle groei van het aantal gepubliceerde wetenschappelijke studies is onhoudbaar, zegt Brits onderzoek. Het dreigt het publieke vertrouwen in de wetenschap te ondermijnen.

GEZONDHEID

Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben ontdekt dat kleine, antenne-achtige structuren op cellen een sleutelrol spelen in de zenuwziekte ALS. Hun studie  opent mogelijk de weg voor een behandeling.

KLIMAAT

Het dramatische verlies aan zee-ijs aan de Zuidpool leidt tot meer warmteverlies van de oceaan naar de atmosfeer en doet de stormactiviteit toenemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature.

DINOSAURIËRS

Enorme vulkanische uitbarstingen in India worden al jarenlang genoemd als een mogelijke oorzaak voor het uitsterven van de dinosauriërs. Maar was de boosdoener niet een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg op aarde? Klimaatwetenschappers hebben dat nu voor eens en altijd uitgeklaard.

WEER

De hoeveelheid regen die we de afgelopen weken over ons heen kregen is uitzonderlijk. Sinds de eerste metingen in 1833 is het in Ukkel nooit zo nat geweest dan dit jaar.

BIODIVERSITEIT

Wetenschappers zijn met verstomming geslagen: eekhoorns in California houden het niet bij noten en zaden, maar blijken geregeld te jagen op woelmuizen. Ze onthoofden hun prooi zelfs voor ze die opeten.

WATERSTOF

Er zou een gigantische hoeveelheid natuurlijke waterstof in de grond zitten. Geologen kleven er een cijfer op: 5600 miljard ton. Zelfs een fractie van die voorraad kan de mensheid eeuwenlang van energie voorzien.

MILIEUBESCHERMING

Giraffen hebben een uitgesproken voorkeur voor vlak terrein en vermijden hellingen, blijkt uit gps-onderzoek. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de bescherming van de dieren: hun reservaten liggen vooral in meer heuvelachtig terrein.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo