Nieuwsagentschap

Wetenschap

WETENSCHAP

Blozen: Charles Darwin noemde het 'de meest bijzondere en meest menselijke van alle uitdrukkingen'. Maar waarom blozen we, en wat zijn de onderliggende mechanismen? Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzochten het op een opvallende manier: met karaoke.

ANTIBIOTICA

Een antibioticakuur op jonge leeftijd kan het lichaam gevoeliger maken voor astma en allergieën later in het leven, blijkt uit nieuw onderzoek. Het effect is waarschijnlijk te voorkomen met een eenvoudige hulpstof.

KLIMAAT

Wanneer de ijskappen op aarde smelten, verandert ook de manier waarop de planeet draait. Zwitsers onderzoek toont aan dat daarmee ook de dagen iets langer worden.

BESTUIVERS

De teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.

PSYCHOLOGIE

Mensen met narcisme ontgroeien sommige van de kenmerken naarmate ze ouder worden. “Goed nieuws voor hen, en voor de mensen die leven met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.”

SAMENLEVING

Mensen die regels verbuigen vinden we over het algemeen aantrekkelijke leiders, stelt onderzoek van psycholoog Astrid Homan van de Universiteit van Amsterdam. Regelbrekers maar ook brave regelvolgers vinden we maar niets in een competitieve omgeving.

TECHNOLOGIE

AI kan mensen met boulimie en alcoholverslaving helpen om eet- of drinkbuien te voorspellen, blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven. Dat maakt een efficiëntere behandeling mogelijk.

LUCHTVAART

De luchtvervuiling is in sommige steden zo hoog dat ze ook vliegtuigmotoren doet verslijten, blijkt uit Brits onderzoek. Vooral op momenten dat piloten wachten op toestemming om te landen is de inname van stof groot.

ANTIBIOTICARESISTENTIE

In de strijd tegen antibioticaresistentie - een bedreiging voor de volksgezondheid - stellen onderzoekers een nieuwe strategie voor: de antibioticataks. Niet voor de consument, wel voor de voorschrijvende arts.

FAUNA

Het uitsterven van de wolharige mammoet is geen klassiek geval van inteelt, zoals lang gedacht. Nieuw onderzoek toont aan dat genetische foutjes zich generaties lang in de dieren hebben opgestapeld, maar ook dat het einde van de mammoet een plotse gebeurtenis was.    

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo