Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.
Niet enkel in de kurkdroge bossen in Zuid-Europa of de Verenigde Staten nemen bosbranden snel toe. In de vochtige tropische wouden in West- en Centraal-Afrika zijn ze in achttien jaar tijd verdubbeld.
Oost-Afrika zal steeds vaker het toneel worden van weerextremen die gelijktijdig plaatsvinden. Tropische cyclonen zullen dus samenvallen met hittegolven of droogtes zullen in dezelfde periode plaatsvinden als overstromingen. "Die combinaties kunnen tegen het einde van de eeuw tot meer dan negen keer vaker voorkomen”, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Neushoorns staan zwaar onder druk van natuurvernietiging en van stropers die de dieren doden voor hun hoorns. De komende tien jaar worden in heel Afrika echter tweeduizend gekweekte witte neushoorns uitgezet. Volgens ecoloog en neushoornkenner Jason Gilchrist is dat initiatief cruciaal voor het behoud van de diersoort, maar hij ziet ook enkele uitdagingen.
De keiharde bezuinigingen in de humanitaire sector zullen verwoestend zijn voor miljoenen mensen, zegt topman van de VN-vluchtelingenorganisatie Filippo Grandi. Hij doet een oproep aan overheden en burgers om zijn organisatie te blijven steunen.
Van Harry Potter, Spiderman of Gandalf denken we vaker dat ze onze politieke voorkeuren delen, terwijl we van schurken als Darth Vader of Cruella de Vill het omgekeerde denken. Het lijkt een banaal onderzoek, maar het kan wel belangrijke gevolgen hebben voor de democratie, zeggen de auteurs.
Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei - het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”
De menselijke invloed op het weer heeft vorig jaar een reeks nieuwe hoogtepunten bereikt, volgens het jaarrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Sommige van de gevolgen leiden tot enorme economische en sociale omwentelingen, stelt het rapport, maar er is ook hoop.