Nieuwsagentschap

Migratie

MENSENRECHTEN

Grensbewakingstechnologie en beslissingsalgoritmen kunnen de mensenrechten van migranten schenden, waarschuwt het VN-Bureau voor de Mensenrechten. Een rapport toont aan hoe de automatisering van het grenstoezicht het potentieel heeft om “uitsluiting, geweld en discriminatie” in stand te houden.

VLUCHTELINGEN

Een op de vier vluchtelingen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is nog kind. Nooit eerder waren ze met zoveel in deze regio.

KLIMAAT

De klimaatcrisis en de teloorgang van het milieu leiden op verschillende manieren tot een toename van mentaal, fysiek en institutioneel geweld tegen kinderen, schrijven de Britse experten Simone Datzberger, Jenny Parkes, Lottie Howard-Merrill en Steven Kator Iorfa. Ze pleiten voor meer onderzoek naar de verbanden.  

TOERISME

Een samenwerking tussen de Verenigde Naties en Marokko wil het toerisme in het land, dat na covid-19 nog steeds niet helemaal hersteld is, nieuw leven inblazen. Frisse ideeën en creatieve oplossingen moeten leiden tot een duurzaam model dat zowel het milieu als de lokale ontwikkeling voor ogen heeft.

WERELDDAG TEGEN VERDRINKING

Minstens 20.000 mensen in de Europese regio verliezen elk jaar hun leven door verdrinking. “Dat is te voorkomen”, zegt Hans Kluge, Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, aan de vooravond van de Werelddag ter voorkoming van verdrinking.

KLIMAAT

Niet alleen geweld, ook de klimaatverandering verdrijft boeren in Afghanistan van hun geboortegrond. Een Afghaanse journaliste tekent hun heimwee op: “Klimaatverandering is erger dan oorlog.”

CONFLICT

Door de aanhoudende crisis in Soedan zijn inmiddels drie miljoen mensen op de vlucht geslagen. Geweld, verkrachtingen en ontvoeringen zijn er de orde van de dag. De meest kwetsbaren zitten al drie maand zonder voldoende voedsel of water. Humanitaire hulpverleners hebben het steeds moeilijker om hen te helpen. “Vergeet ons niet.”

VENEZUELA

Zo’n 1,4 miljoen schoolverlaters telde Venezuela de afgelopen vier jaar. Wie wel nog naar school gaat, doet dat vaak slechts deeltijds. Ook steeds meer leerkrachten haken af. “Wat wil je, voor nog geen 25 dollar per maand?”

SOEDAN

In minder dan drie maanden tijd heeft het geweld in Soedan nu bijna 3 miljoen mensen uit hun huis verdreven, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De humanitaire noden zijn groot.

BERICHT UIT DRIE WERELDSTEDEN

In tegenstelling tot Europa heeft Argentinië open grenzen: bijna iedereen komt binnen, ongeacht nationaliteit of inkomen. Daar zijn de meeste Argentijnen bijzonder trots op, hoewel ze toegeven dat niet iedereen altijd meetelt in de samenleving. Desondanks blijft Buenos Aires een magneet voor migranten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo