Nieuwsagentschap

Migratie

MIGRATIE

Het aantal dodelijke slachtoffers aan de Europese grenzen bereikte vorig jaar een triest record. Tegelijk gaat Europa voor een strengere en dure aanpak van migratie, terwijl wapenleveringen aan repressieve regimes doorgaan, stelt Oxfam Novib. “Dan zullen mensen ook blijven komen en veiligheid zoeken in Europa.”

DR CONGO

De spanningen in de Democratische Republiek Congo (DRC) lopen op en een escalatie dreigt in de grondstofrijke oostelijke regio van het Afrikaanse land. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen over een nieuwe humanitaire crisis.

SOEDAN

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat minstens 25 miljoen mensen in Soedan, Zuid-Soedan en Tsjaad te kampen hebben met honger en ondervoeding. Door de burgeroorlog worden de buurlanden overspoeld met vluchtelingen en krijgen hulporganisaties voedsel niet op de plaatsen waar het nodig is.

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

MIGRATIE

In 2023 duwden Europese lidstaten meer dan 300.000 migranten illegaal terug over de buitengrenzen van de EU, zonder hun recht op asiel na te gaan. Dat stelt solidariteitskoepel 11.11.11 in zijn laatste rapport. 

CORRUPTIE

Een nieuw rapport bevestigt dat tekortkomingen in de bouw de belangrijkste oorzaak waren van het grote aantal slachtoffers tijdens de aardbevingen in Turkije en Syrië een jaar geleden. “Uit winstbejag liep men er de kantjes van af.”

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

De kloof tussen de middelen om humanitaire noden te lenigen en de groeiende behoefte wordt steeds groter, waarschuwen de Verenigde Naties. “De noden exploderen, terwijl de internationale solidariteit afneemt.”

MIGRATIE

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

DWANGARBEID

Dwangarbeid in de visserij is een groeiend en wereldwijd probleem. Vooral mannen uit het Globale Zuiden worden verleid met een vast contract en een aantrekkelijk loon, maar eens ze aan het werk zijn blijken de omstandigheden een pak minder rooskleurig, en bovendien is er vaak geen weg terug.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo