Het oorlogspuin dat zich torenhoog opstapelt in Oekraïne is niet verloren. Experts materiaalkunde zullen het beton recycleren en met die grondstoffen nieuw hoogwaardig beton fabriceren. Aan dat proces werkt ook een Belgische VUB-professor mee.
In de 12 maanden sinds het Russische leger Oekraïne binnenviel, zijn er ten minste 8006 burgers gedood, en meer dan 13.287 burgers gewond geraakt. Het gaat enkel om bevestigde gevallen, laten de Verenigde Naties weten op dinsdag.
Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede dreigen te vervallen.
Na een jaar oorlog blijft een meerderheid van de Europeanen en Belgen het Oekraïense verzet steunen. Velen zien de strijd als verdediging van de democratie en welvaart in Europa, blijkt uit een peiling waar de Koningin Boudewijnstichting aan meewerkte.
Nu er plannen zijn om in Den Haag een centrum op te richten om oorlogsmisdaden in Oekraïne te vervolgen, gaan er ook steeds meer stemmen op die stellen dat de wereld fundamenteel anders moet reageren op dit soort misdrijven.
Twee jaar na de staatsgreep in februari 2021 wordt het groeiende verzet in Myanmar nog altijd grotendeels genegeerd op het internationale toneel. Het contrast met Oekraïne kan niet groter zijn, schrijven Nicholas Farrelly, hoogleraar aan de Universiteit Tasmanië en Adam Simpson, hoogleraar aan de Universiteit Zuid-Australië.
De aanvallen op de energievoorziening van Oekraïne hebben een grote impact op het online onderwijs, waarschuwt Unicef. Meer dan vijf miljoen kinderen kunnen nu moeilijk les volgen.
De Verenigde Naties lanceren een recordoproep van 51,5 miljard dollar voor humanitaire hulp in 2023. De oorzaak: de vele crises dit jaar, die volgend jaar blijven doorwerken.
De Oekraïense economie kraakt, maar is na ook na negen maanden oorlog niet ingestort, schrijft Dmitriy Sergeyev, hoogleraar Economie aan de Bocconi-universiteit in Italië. De recente golf Russische aanvallen op de stroomvoorziening blijkt wel een harde klap.
Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Mensenrechten-experts van de Verenigde Naties waarschuwen echter dat het toegenomen gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.