Nieuwsagentschap

227

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

RUSLAND

De sterke positie van Poetin en de recente Russische militaire successen in Oekraïne verbergen een dieper probleem in Rusland, schrijft William Partlett, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Melbourne. Terwijl de macht geconcentreerd wordt rond de president, wordt het Russische bestuur steeds meer disfunctioneel.

RUSLAND

Deze week trekken de kiezers van de op drie na grootste uitstoter ter wereld opnieuw naar de stembus. Poetin kan rekenen op nog eens zes jaar aan de macht, en dat heeft ook gevolgen voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

OEKRAÏNE

In Oekraïne heeft de oorlog een nare bijwerking voor mensen die medicatie nodig hebben om met hun drugs- of opioïdenverslaving om te gaan. Onderzoek toont aan dat in elke stad of regio die Rusland heeft ingenomen, de behandelcentra werden gesloten.

OEKRAÏNE

Zaterdag gaat de oorlog in Oekraïne zijn derde jaar in. De balans: al meer dan 10.500 burgerslachtoffers. Een veelvoud daarvan raakte gewond, en maar liefst 14,6 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

ENERGIE

De Europese Unie en de G7 moeten de invoer van Russich gas verbieden, zeggen ruim 280 Europese, internationale en Oekraïense ngo’s in een open brief. Dat is volgens hen de belangrijkste hefboom om verdere Russische agressie in Europa te voorkomen.

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

WAPENTUIG

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.

VLUCHTELINGEN

Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is rondt deze maand de kaap van 114 miljoen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Oorlog en extreem weer zijn de belangrijkste oorzaken voor de stijging.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo