Nieuwsagentschap

40

HIV/AIDS

De doelstelling die Afrika in 2030 wil halen rond het gebruik van condooms en het testen op hiv, is nog lang niet in zicht. Onderzoek in 38 Afrikaanse landen bevestigt: het continent zit niet op schema om aids effectief een halt toe te roepen.

ONTBOSSING

De wereldwijde ontbossing is vorig jaar versneld tot gemiddeld een voetbalveld tropisch bos per 6 seconden. Dat blijkt uit analyse van satellietbeelden.

VROUWENDAG

In Kenia is besnijdenis officieel verboden maar worden jonge vrouwen nog altijd verminkt. Zuid-Soedanese stammen gebruiken meisjes als betaalmiddel en slechts een handvol Afrikaanse landen boekt vorderingen om de arbeidskloof te dichten. Een overzicht van de vele uitdagingen waar Afrika nog voor staat.

ONTBOSSING

Noorwegen heeft het meeste geld over voor het fonds dat de ontbossing van tropische wouden moet tegengaan. Maar het land kan dat niet alleen doen, zeggen de eerdere en ook de huidige minister van Milieu.

KLIMAATFINANCIERING

Twee jaar na het klimaatakkoord van Parijs blijft de zoektocht naar financiering voor klimaatactie nog steeds een uitdaging. Publiek-private samenwerking moet daar verandering in brengen.

HOUTKAP

Nederlandse wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om fout hout op te sporen. Illegale houtkap zou zo moeilijker te verdoezelen zijn.

CONGO

Volgens Greenpeace Afrika schendt Congo het eigen moratorium op nieuwe houtkapvergunningen. Maar intussen krijgt de overheid wel miljoenen van donoren voor de bescherming van de bossen.

CONGO

Pas ontdekte moerassen in het Congobekken blijken 30 miljard ton CO2 te bevatten – het  equivalent van de hele menselijke uitstoot gedurende drie jaar. Ze vormen daarmee een van de meest CO2-rijke ecosystemen ter wereld. 

GEZONDHEID

De tabaksindustrie laat Afrika niet langer links liggen en dat vertaalt zich in de cijfers: van de 27 landen waar roken sinds 2000 is toegenomen, liggen er 17 in Afrika.

 

AFRIKA

Een nieuw platform moet de samenwerking tussen organisaties die strijden tegen de criminele handel in wilde dieren en planten versterken. Het werd deze week gelanceerd in vier Centraal-Afrikaanse landen en is gevormd naar Europees voorbeeld.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo