Nieuwsagentschap

NASA: onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen wereldwijd toe

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

DROOGTE

Waterputten boren in extreem droge delen van Afrika helpt de nomadische bevolking wel in noodsituaties, maar bedreigt hun voortbestaan op langere termijn. Onderzoek in Nature toont aan hoe het de nomaden net afhankelijker maakt van hulp en hun vraag naar water vergroot.

MEDIA

De oorlog in Oekraïne, Gaza en de aardbevingen in Turkije en Syrië domineerden een tijdlang het nieuws in 2023, maar konden het niet halen van de nieuwe Barbie-film of berichten over de nieuwste iPhone. Care International maakt daarom elk jaar een top tien van de meest vergeten crises in de wereld. Angola 'wint' de eerste plaats.

MENSENRECHTEN

De vrijheid van meningsuiting staat onder druk in Zuidelijk Afrika, wetgeving ngo’s steeds meer aan banden legt. Ook wereldwijd krimpt de ruimte van het maatschappelijk middenveld, waarschuwt mensenrechtenorganisatie Civicus op basis van haar monitor.

 

HIV/AIDS

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

INNOVATIE

Britse studenten hebben een manuele wasmachine ontworpen die binnenkort aan tienduizend gezinnen in ontwikkelingslanden geleverd wordt. De machine kan meisjes en vrouwen tot twintig uur werk per week uitsparen.

ENERGIE

Een wolkenkrabber van een kilometer hoog die meteen ook dienst doet als enorme batterij: het lijkt sciencefiction. Maar het architectenteam achter de iconische Burj Khalifa in Dubai heeft een samenwerking afgesloten met het Zwitserse Energy Vault die dit mogelijk willen maken.

G7

Amper 3 procent van het defensiebudget van de groep van zeven rijkste industrielanden (G7) is genoeg om honger de wereld uit te helpen. Dat zegt Oxfam in een nieuwe analyse.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo