Nieuwsagentschap

Bevolking

GAZA

Naast de verschrikkingen van de oorlog en de volledige ineenstorting van de publieke dienstverlening krijgen de inwoners van Gaza nu ook nog te kampen met het bijzonder besmettelijke poliovirus, dat kinderverlamming veroorzaakt. De Verenigde Naties wijzen naar de rampzalige sanitaire situatie in het gebied dat sinds 7 oktober aanhoudend onder vuur ligt door Israël als vergelding voor de Hamas-aanvallen.

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

SOEDAN

In Soedan lijdt driekwart van de kinderen dagelijks honger als gevolg van de conflicten in het land. Dat is een verdubbeling in zes maanden tijd.

GEORGIË

Een wetsvoorstel door de regeringspartij in Georgië maakt mensen uit de Lgbtq+-gemeenschap bijzonder zenuwachtig. “Als deze wetgeving wordt aangenomen, kunnen Lgbtq+-mensen hier gewoon niet meer wonen.”

HAÏTI

De situatie in Haïti is bijzonder alarmerend door geweld, een economische puinhoop en extreem weer, zegt Mario Lubetkin, assistent directeur-generaal bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). “Een acute voedselcrisis dreigt”.

BURGERACTIE

Kleine veranderingen in onze dagelijkse acties kunnen leiden tot significante, snelle maatschappelijke verschuivingen, vooral als het gaat om klimaatactie. Het onderzoeksinstituut IIASA benadrukt het belang van meer kennis over deze dynamiek die een enorme impact kan hebben op het milieu.

MENTALE GEZONDHEID

Therapie via WhatsApp helpt ouderen om zich minder depressief te voelen. “Vooral voor ouderen die geïsoleerd wonen of geen therapeut kunnen betalen, is dit een snelle manier om verlichting te bieden”, zegt Braziliaans onderzoek in Nature Medicine.

ONDERWIJS

Afrikaanse regeringen investeren niet genoeg in onderwijs. Slechts 1 op de 5 landen op het continent trekt voldoende middelen uit om kwaliteitsvol onderwijs mogelijk te maken. Meer dan honderd miljoen kinderen gaan er ook niet naar school.

MIGRATIE

De Europese verkiezingen tonen een paradox waarbij anti-migratiepartijen sterk scoren op plaatsen die nauwelijks te maken hebben met migratie. Volgens David Laitin en Rafaela Dancygier, politieke wetenschappers van de Amerikaanse topuniversiteiten Stanford en Princeton, is de leegloop van het platteland een onderbelichte factor in het succes van extreemrechts.

MEXICO

Na de grootste en meest gewelddadige verkiezingen ooit, kent Mexico de naam van zijn nieuwe president: Claudia Sheinbaum. Luis Gómez Romero, hoofddocent Mensenrechten en Grondwetspecialist aan de Universiteit van Wollongong schetst een portret van een land in de ban van geweld en corruptie dat nu voor het eerst een vrouw aan het stuur krijgt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo