Enkele van 's werelds grootste uitstoters missen vandaag de deadline voor hun nieuwe klimaatplan bij de Verenigde Naties. Daarbij is ook de Europese Unie, China en India, terwijl de Amerikaanse plannen waarschijnlijk dode letter zullen blijven onder Trump.
Kleinere vissoorten eten verlaagt de blootstelling aan kwik, blijkt uit nieuw onderzoek. En ook het milieu vaart er wel bij, want de soorten zijn minder kwetsbaar voor overbevissing.
Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.
Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.
Rivieren, beken en meren 'ademen' zuurstof zoals wij dat doen, zeggen wetenschappers, maar onder menselijke invloed zijn ze aan het verstikken. En dat heeft grote gevolgen voor mens en milieu.