Tijdens de coronapandemie zijn 18 procent meer mensen gestorven aan de gevolgen van alcoholmisbruik. Ook de ziekenhuisopnames door overmatig drinken stegen aanzienlijk, zegt Canadees onderzoek.
Met Trump opnieuw in het zadel, zal China de rest van het Westen, en vooral de cruciale Europese markt nog nodig hebben, zegt econoom Chee Meng Tan. “Maar Peking zal ook de banden met de VS blijven aanhalen.”
Sinds de snelle toename van klimaatprotesten in 2018 is een opvallende reactie ontstaan, schrijven wetenschappers Oscar Berglund en Tie Franco Brotto. Overheden proberen steeds vaker via de wet de protesten te beperken en te criminaliseren, en dat overal ter wereld.
In ons land zijn dit jaar al twintig vrouwen omgebracht door hun (ex)-partner. Wereldwijd is bijna één op de drie vrouwen slachtoffer van partnergeweld. “We moeten onze jongens en meisjes al van jongs af aan leren hoe ze kunnen omgaan met hun emoties, ook als ze overstuur zijn of zich getriggerd voelen.”
Orka’s in de Atlantische Oceaan vertonen gevaarlijk hoge niveaus van giftige chemicaliën. Opvallend is dat het ook om PCB's en DDT gaat - stoffen die al tientallen jaren verboden zijn.
De menselijke activiteiten in het Noordpoolgebied nemen elk jaar met 5 procent toe, blijkt uit satellietbeelden op basis van de lichtvervuiling 's nachts. Vooral industrie groeit als kool in het kwetsbare ecosysteem.
Een Mexicaans team bouwt een nieuw reservaat waar de iconische monarchvlinder kan overwinteren nu zijn historische plek te warm dreigt te worden. “We helpen de vlinder een handje bij zijn migratie.”
Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.
Amper 3 procent van het defensiebudget van de groep van zeven rijkste industrielanden (G7) is genoeg om honger de wereld uit te helpen. Dat zegt Oxfam in een nieuwe analyse.
De voedselsystemen in de wereld bieden enorme kansen om de uitstoot te verminderen, besluit de Wereldbank in een lijvig rapport. Zelfs met bestaande technologieën kan de uitstoot van broeikasgassen met bijna een derde naar beneden - zonder hoge kosten.