Nieuwsagentschap

Energie

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

OCEANEN

Op grote diepte blijkt de oceaan “donkere zuurstof” te produceren zonder de hulp van planten. De ontdekking zet de wetenschap op zijn kop, en kan ook grote gevolgen hebben voor de diepzeemijnbouw.

ENERGIE

China breekt alle records met 339 gigawatt aan zonne- en windenergie in aanbouw. Dat is bijna twee keer zoveel als wat er in alle andere landen samen in aanbouw is.

TECHNOLOGIE

De milieu-impact van de snelle technologische ontwikkeling komt voor het grootste deel op rekening van ontwikkelingslanden, terwijl Industrielanden vooral profiteren. Dat blijkt uit een nieuw VN-rapport.

TECHNOLOGIE

Hoeveel broeikasgassen stoot de staalindustrie werkelijk uit? Tot voor kort was het vooral vertrouwen op de data van de industrie zelf. Duitse onderzoekers hebben nu een manier ontwikkeld om die uitstoot te meten via satellieten die eigenlijk CO opsporen. Dat maakt voor het eerst een onafhankelijke beoordeling van de emissies mogelijk.

INNOVATIE

Toen zware stormen in Australië het elektriciteitsnet in de problemen brachten, leverden elektrische auto’s stroom terug aan het net om het te stabiliseren. Volgens onderzoekers kunnen elektrische voertuigen zo een belangrijke rol spelen in noodsituaties.

WATERKWALITEIT

Waterschaarste wordt wereldwijd een steeds groter probleem. De benadering van een internationaal team van onderzoekers focust op de kwaliteit van water eerder dan enkel de kwantiteit. Dat belooft een aanzienlijke vermindering van de waterschaarste in de toekomst.

ENERGIE

Sneller dan verwacht heeft Northvolt een accu ontwikkeld op basis van natrium, waarvoor geen ‘kritieke’ mineralen nodig zijn én die de Europese afhankelijkheid van China voor de technologie zou kunnen doorbreken.

KLIMAAT

Het affakkelen van gas in de fossiele brandstofindustrie klom vorig jaar naar het hoogste niveau sinds 2019, ondanks de groeiende internationale druk om de vervuilende praktijk aan banden te leggen.

UITSTOOT

Twaalf EU-landen zullen hun nationale klimaatdoelstellingen niet halen, waarschuwt een analyse van milieudenktank Transport & Environment. Minstens zeven andere landen, waaronder België, zitten in de gevarenzone. Duitsland en Italië presteren slecht, Spanje en Polen kunnen straks wellicht langs de kassa van de koolstofkredieten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo