Nieuwsagentschap

124

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

GEOPOLITIEK

De oorlog in Gaza schudt de Midden-Oostenstrategie van China flink dooreen. Peking kan zich steeds moeilijker gedragen als “de vriend van iedereen en de vijand van niemand” in de regio, schrijft Chinakenner Andrew Latham

SYRIË

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Syrische leider Bashar al-Assad officieel uitgenodigd op de klimaatconferentie eind dit jaar in Dubai. Dat laat het Syrische staatspersagentschap SANA weten en wordt bevestigd door de VAE-ambassade in Damascus.

ENERGIETRANSITIE

Fossiele bedrijven gokken erop dat de opwarming van de aarde niet zal omkeren en dat de olieprijs hoog blijft. Onder meer Shell, ExxonMobil en Kuwait Petroleum Corporation zetten in op dure olieprojecten die niet lonen in een wereld die maximaal 2 graden opwarmt. Dit blijkt uit een analyse van Carbon Tracker.

MENSENRECHTEN

De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, zegt Amnesty International bij de publicatie van zijn jaarrapport. Verschillende landen gebruiken de crisis om individuele vrijheden te beperken.

MILIEU

De hoeveelheid vis die illegaal gevangen wordt in de Perzische Golf met enorme fuiken is mogelijk zes maal groter dan wat de officiële cijfers doen vermoeden. Dat blijkt uit onderzoek met Google Earth.

Afgelopen zondag werd het parlement van Koeweit door het Grondwettelijk Hof ontbonden. Deze beslissing moet worden geplaatst in de discussie over de rol van het parlement en haar relatie met de Koeweitse regering en de heersende koninklijke familie. Recent wordt burgerprotest ook tot deze verhouding verrekend.

 

MENSENRECHTEN

Wereldwijd zijn zo'n 12 miljoen mensen staatloos. "Een van de meest vergeten problemen op de internationale mensenrechtenagenda", zegt  Antonio Guterres, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Staatlozen hebben geen recht op juridische bijstand, identiteitsdocumenten of onderwijs.

NEPAL

Zes jaar geleden vertrok Shantimaya Dong Tamang (23) naar Koeweit om illegaal als huishoudster te gaan werken. Ze liet zich overhalen door verhalen over een goed salaris en zelfstandigheid. Deze maand kwam ze verlamd, op een brancard terug.

KOEWEIT

Koeweitse onderzoekers slaan alarm over het snelle en mysterieuze afsterven van de koraalriffen voor hun kust. Bijna 90 procent van de koralen zouden aangetast zijn.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo